Marcel Bolos: Masuri pentru Viitoarea Banca de Investitii si Dezvoltare a Romaniei

Marcel Bolos Masuri Viitoarea Banca Investitii Dezvoltare Romaniei

Marcel Bolos le vorbeste in mod oficial romanilor din toata tara despre viitoarea Banca de Investitii si Dezvoltare pentru Romania, una dintre viitoarele institutii care va juca un rol extrem de important pentru evolutia tarii noastre, iar asta pentru ca autoritatile vor sa atraga investitii externe si nu numai.

Marcel Bolos explica mai jos de ce este foarte important ca Romania sa colaboreze cu partenerii straini pentru ca Banca de Investitii si Dezvoltare pentru Romania sa devina o realitate in viitorul nu foarte indepartat, insa desigur ca mai sunt multe de facut pana atunci.

“Avem nevoie de o instituție care să finanțeze proiectele de importanță strategică pentru țară și care să asigure o sinergie între fondurile instituțiilor financiare internaționale și proiectele românești. A fost un aspect pe care l-am discutat astăzi la Guvernul României cu reprezentanții băncilor de dezvoltare, în contextul operaționalizării viitoarei Bănci de Investiții și Dezvoltare. Pentru mine este o prioritate de mandat asumată.

Vom continua să lucrăm strâns cu băncile internaționale de dezvoltare. Este important să subliniem că această colaborare nu este doar un parteneriat formal, ci o relație asumată și orientată spre acțiune, dacă vrem să îmbunătățim climatul investițional din țară. Separat, am avut o întrevedere cu Marina Wes, noul director regional al World Bank pentru Uniunea Europeană.

Am felicitat-o pentru noua funcție și ne-a asigurat că vom beneficia în continuare de expertiză și resurse finanțarea nevoilor de lichidități ale bugetului. Concomitent, ne bazăm pe sprijinul #BM pentru implementarea reformelor structurale, inclusiv cele din #PNRR. Aceste parteneriate sunt vitale pentru a accelera dezvoltarea economică, îmbunătăți calitatea vieții românilor și contribui la construirea unei societăți mai echitabile și mai incluzive.

De asemenea, șeful Executivului român s-a referit la etapele parcurse în dialogul purtat de Exim Banca Românească cu Japan Bank International Cooperation (JBIC), Bank Gospodarstwa Krajowego (BGK) și Export-Import Bank of the United States (US Exim). În relația cu Japan Bank International Cooperation (JBIC) există deja un Memorandum de Înțelegere și sunt în curs discuții pentru explorarea modalităților de implementare, următoarea întâlnire pe această temă fiind programată chiar în perioada aceasta.

În ceea ce privește Bank Gospodarstwa Krajowego (BGK), premierul Marcel Ciolacu s-a declarat în favoarea unei mai bune colaborări în cadrul Fondului de Investiții al celor Trei Mări în direcția identificării de proiecte de investiții și pentru crearea unor vehicule investiționale noi în cadrul acestui format de cooperare. În dialogul referitor la perspectivele de colaborare cu United States (US Exim), s-a discutat despre susținerea implementării proiectului RoPower Nuclear S.A. de minireactoare, de la Doicești, precum și despre dezvoltarea colaborării în contextul aderării României la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE).”