Ministrul Energiei: 3 Anunturi foarte IMPORTANTE cu Decizii pentru Viitorul Romaniei

Ministrul Energiei 3 Anunturi IMPORTANTE Decizii Viitorul Romaniei

Ministrul Energiei a facut 3 anunturi foarte importante cu decizii pentru viitorul Romaniei, iar asta deoarece ni se aduce in imediata atentie ceea ce a fost discutat atat cu John Kerry pentru operationalizarea in Romania a reactoarelor modulare de mici dimensiuni, in vederea productiei de energie electrica.

Ministrul Energiei vorbeste deasemenea si despre proiectele strategice cu finantare prin PNRR, care au fost depuse deja la ministerul pe care il conduce, Sebastian Burduja vorbind despre importanta acestora pentru viitor, mai ales in contextul in care inca mai exista resurse substantiale din PNRR care pot fi folosite.

“Tête-à-tête cu John Kerry, înalt reprezentant al Președintelui Biden pentru climă și fost secretar de stat (ministru de externe) al SUA. Am discutat despre accelerarea programului nuclear civil românesc, oportunități de investiții în sectorul energetic și industrial românesc și viitoarele capacitați de producție eoliană din Marea Neagră. Mesajul de susținere a României este fără echivoc.

România este pilon regional de stabilitate, securitate energetică și dezvoltare economică, iar partenerul nostru strategic, Statele Unite ale Americii, ne este alături. Zi plină. Am fost astăzi la o serie de evenimente importante, prin prisma rolului României drept gazdă pentru Summitul Inițiativei celor 3 Mări. Dimineață a fost evenimentul AmCham, camera de comerț a SUA în România.

Apoi la Universitatea Politehnică București, alături de John Kerry și oficiali americani și români, la simulatorul pentru noile reactoare nucleare modulare de mici dimensiuni (SMR). Am continuat cu un eveniment organizat de Centrul Român al Energiei, pe tema finanțărilor disponibile pentru proiectele energetice ale României. Apoi la Guvern, alături de Prim-Ministru și echipa lui, pentru discuții cu John Kerry și compania NuScale, cea care deține tehnologia pentru SMR. Mesajul meu a fost clar: România este pilon de stabilitate și securitate în regiune.

Avem tot ceea ce ne trebuie: resurse energetice, oameni profesioniști, finanțări pentru proiecte strategice și mai ales dorință de a construi viitorul. Astăzi a fost ultima zi de depunere a proiectelor pentru finanțare din PNRR pentru producția de hidrogen. Am pus la bătaie 150 de milioane de euro fonduri europene.

Este apelul pe care l-am reluat, conform solicitării Comisiei Europene, după ce am reușit să reziliem amiabil toate cele 7 contracte încheiate anterior. Interesul deosebit pentru această oportunitate, exprimat prin numărul mare de aplicații, dovedește că a fost o decizie corectă. Cu ajutorul experților Băncii Europene de Investiții trecem la evaluarea proiectelor depuse și ne propunem ca în cel mai scurt timp să semnăm contractele de finanțare.”