Ministrul Educatiei: Schimbarile de ULTIMA ORA pentru Scoli cu Aplicare pentru Elevi din 2023

Ministrul Educatiei Schimbarile ULTIMA ORA Scoli Aplicare Elevi 2023

Ministrul Educatiei confirma in mod oficial o serie de extrem de importante schimbari de ultima ora pentru scolile din Romania, ele aplicandu-se incepand cu anul 2023 pentru elevii care urmeaza cursurile unitatilor de invatamant, primele mentionate de Ligia Deca avand legatura cu siguranta in scoala, fara teste antidrog obligatorii.

Ministrul Educatiei vorbeste mai jos inclusiv cum se pune in aplicare exmatricularea in cazul elevilor, dar Ligia Deca nu uita sa vorbeasca deasemenea inclusiv despre bursele de merit care sunt acordate elevilor, nu doar cei cu medii foarte mari, ci si pentru primii 30% dintre elevii din clasa.

“Asa cum s-a discutat si in spatiul public, vom avea o noua procedura pentru a evita violenta, bullying-ul, adictiile in scoli. Exista o colaborare intre ministerul Educatiei, MAI, cei care se ocupa de protectia copilului, toti cei care pot contribui, inclusiv centrele pentru evaluarea si consilierea antidrog, pentru a face scolile mai sigure in anul scolar 2023 – 2024.

In acest moment nu avem niciun plan pentru a face teste antidrog in scoli, insa avem un plan comun de actiune. O serie de ministere au semnat un astfel de plan, iar acolo exista angajamentul ca vom lucra la un cadrul legal pentru a putea face preventie in scoli si pentru un program national prin care sa putem acoperi costurile eventuale de testare, daca parintii sunt de acor cu asta si daca exista semne clare ca exist ao problema la adolescent.

Practic, legea prevede un set de drepturi si obligatii pentru elevi, iar la zona de sanctiuni, ultima ca severitate este exmatricularea, dar ea nu intervine decat ca ultima masura. Practica este menita sa protejeze colectivul de elevi de comportamente care ar pune in pericol siguranta lor, dreptul lor la educatie, dar si in acel caz se face cu drept de reinmatriculare in anul scolar urmator.

Sigur, timp in care pana la reinmatriculare are loc consilierea, reabilitarea copilului, pentru a se integra. Avem o serie intreaga de schimbari pentru burse, in primul rand creste numarul de copii care primesc bursa. La modul general, numarul de copii care vor primi bursa creste cu cel putin 25% – 30%. La bursa de merit, cea mai discutata, avem o dublare a numarului de beneficiari.

Ii vom prinde pe toti cei care au mediile peste 9.50, cum a fost si anul trecut, dar vom acorda burse de merit si pentru primii 30% din clasa, adica prima treime din clasa va primi bursa de merit. De ce ? Pentru a stimula competitia intre copii, si pentru a-i motiva sa se autodepaseasca, pentru ca pana la urma copiii se compara cu cei din jurul lor, pe care ii vad zi, de zi, in clasa.”