Ministrul Sanatatii: 2 Decizii de ULTIMA ORA, Masurile de Impact Necesare in Romania

Ministrul Sanatatii 2 Decizii ULTIMA ORA Masurile Impact Necesare Romania

Ministrul Sanatatii anunta 2 decizii de ultima ora care isi propun sa implementeze o serie de masuri de impact pentru Romania, prima dintre ele vizand o serie de controale ale ANMDMR impreuna cu ministerul la unitatile autorizate sa deruleze activitati cu medicamente stupefiante si psihotrope.

Ministrul Sanatatii vorbeste mai jos deasemenea despre o colaborare facuta impreuna cu ministerul Justitiei din SUA cu privire la implementarea de noi practici anti-coruptie in Romania in ideea de a reduce nivelul de coruptie din tara noastra si a creste eficacitatea utilizarii fondurilor in Romania in viitor.

“Ministerul Sănătății, împreună cu Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale (ANMDMR), continuă controalele în unitățile autorizate să deruleze activități cu medicamente stupefiante și psihotrope. Colaborarea cu instituțiile abilitate în desfășurarea anchetei referitoare la suspiciunea săvârșirii infracțiunilor de trafic sau consum ilicit de stupefiante este o prioritate a Ministerului Sănătății și a instituțiilor subordonate.

Încă din data de 18 septembrie a.c., inspectorii ANMDMR au început verificările privind respectarea legalității eliberării medicamentelor care conțin oxicodonă și fentanyl. Inspectorii au identificat, astfel, peste 500 de unități farmaceutice (farmacii) care efectuează operațiuni cu aceste medicamente. Acestea vor fi toate inspectate în următoarea perioadă.

Verificările vor viza, de asemenea, supravegherea și controlul îndeplinirii procedurilor legale privind returnarea și distrugerea medicamentelor stupefiante și psihotrope care nu mai corespund din punct de vedere calitativ, cu termen de valabilitate expirat sau care provin de la pacienți ce nu le mai utilizează. De asemenea, Ministerul Sănătății, în baza planului anual de inspecții, a demarat acțiuni de inspecție.

Anterior anchetei în cauză și care vor continua în perioada următoare. Tematica acestor inspecții va fi extinsă, în vederea asigurarii că toate etapele procesului de distrugere prevăzute de lege sunt respectate. În perioada imediat următoare, Ministerul Sănătății, în colaborare cu ANMDMR și cu alte instituții implicate în acest domeniu, va iniția un proiect de modificare a actelor normative în vigoare, în vederea reglementărilor mult mai stricte privind activitățile cu medicamente psihotrope și stupefiante.

Miza colaborării dintre Ministerul Sănătăţii şi Departamentul de Justiţie din Statele Unite este aplicarea unor bune practici anti-corupţie la nivelul întregului sistem de achiziţii publice în domeniul sănătăţii. Momentul este crucial, pentru că ministerul nu a gestionat niciodată, în istorie, atât de multe programe de investiţii în infrastructura spitalicească. Fonduri din PNRR, fonduri de la Banca Mondială, programe de finanţare de la Banca Europeană de Investiţii şi, bineînţeles, investiţii directe din bugetul ministerului. Proiectele sunt complexe şi investiţiile trebuie să se realizeze rapid şi corect.”