Ministerul Apararii: Armata Romana in Atentie, Anuntul de ULTIMA ORA privind Soldatii din Romania

Ministerul Apararii Armata Romana Atentie Anuntul ULTIMA ORA Soldatii Romania

Ministerul Apararii pune Armata Romana in atentia oamenilor, iar asta pentru ca un anunt de ultima ora cu privire la soldatii din Romania a ajuns in atentia tuturor in momentul de fata, iar asta deoarece in 2023 au fost incadrate persoane in aproximativ 3.800 de functii in cadrul structurilor militare.

Ministerul Apararii afirma ca numarul oamenilor incadrati in sistem este mai mare decat al celor iesiti, cu aproximativ 200 de persoane, ceea ce arata ca foarte multe cadre pleaca din Armata Romana in fiecare an, iar autoritatile reusesc cu greu sa gaseasca inlocuitori pentru ele, ceea ce este o problema mare.

„În perioada ianuarie-august 2023, numărul total de intrări în sistem a depășit numărul ieșirilor, după cum urmează: au fost încadrate aprox. 3.800 de funcții (dintre care aprox. 700 ofițeri, 400 maiștri militari, 1.100 subofițeri, 1.000 SGP și 600 personal civil contractual). Toți militarii au fost numiți în funcții aflate la baza ierarhiei militare.

In structurile prioritare, în special în unitățile care își consolidează capacitatea de luptă. Au ieșit din sistem aprox. 3.600 de persoane (dintre care 400 ofițeri, 250 maiștri militari, 800 subofițeri, 1.650 SGP și 500 personal civil contractual). Între cauzele ieșirilor de personal se numără temerea privind posibilitatea modificării cadrului legislativ legat de pensionare.

Cu impact asupra militarilor aflați în partea superioară a carierei – personal cu experiență și expertiză, greu de înlocuit pe termen scurt și mediu), respectiv nivelul scăzut de salarizare al militarilor (cu impact asupra celor aflați în partea inferioară și medie a carierei. Ieșirile militarilor au fost prin treceri în rezervă neplanificate prin demisie (37%), reducerea vârstei standard de pensionare (35%).

Clasări medicale (21%) și altele. Pe categorii de personal, constatăm că pentru ofițeri și maiștri militari/subofițeri, ieșirile au fost prin trecere în rezervă cu reducerea vârstei standard de pensionare (59%) și demisie (17%), alte ieșiri, în timp ce la SGP, ponderea cea mai mare a avut-o trecerea în rezervă prin demisie (55%). În acest moment avem în derulare o campanie de recrutare pentru soldații gradați profesioniști.

Campanie ce se desfășoară direct în unitățile militare. Începută în luna mai prin centrele militare zonale, județene și de sector, campania de recrutare și selecție pentru încadrarea posturilor vacante de soldați/gradați profesioniști pentru anul 2023 a fost extinsă, începând cu 1 septembrie, prin etapa de promovare, recrutare și selecție derulată direct de către unitățile militare. Activitățile de recrutare și selecție în acest format se desfășoară până la finalul lunii septembrie.”