Comisia Europeana: Avertismentul Extrem de Dur pentru Milioane dintre Europeni!

Comisia Europeana Avertismentul Extrem Dur Milioane Europeni

Comisia Europeana a decis sa emita un avertisment extrem de dur pentru milioane de europeni de pe tot continentul, iar asta pentru ca in imediata lor atentie aduce marea problema a microplasticelor, care se regasesc in foarte multe produse care sunt vandute in UE si nu numai.

Comisia Europeana explica mai jos ceea ce ar trebui sa stim si in legatura cu restrictiile pe care le impune pentru microplastice, astfel incat europenii sa duca o viata mult mai sanatoasa, iar mai multe detalii gasiti inclusiv pe website-ul institutiei.

Noile norme vor împiedica eliberarea în mediu a aproximativ o jumătate de milion de tone de microplastice. Aceste norme vor interzice vânzarea de microplastice ca atare și de produse la care s-au adăugat microplastice în mod intenționat și care eliberează microplasticele respective atunci când sunt utilizate. Atunci când acest lucru este justificat în mod corespunzător, se aplică derogări și perioade de tranziție pentru ca părțile afectate să se adapteze la noile norme.

Restricția adoptată utilizează o definiție largă a microplasticelor – aceasta acoperă toate particulele de polimeri sintetici sub 5 mm care sunt organice, insolubile și rezistă degradării. Scopul este de a reduce emisiile de microplastice adăugate în mod intenționat care provin de la un număr cât mai mare de produse. Câteva exemple de produse comune care intră în domeniul de aplicare al restricției sunt:

  • materialul granular de umplere utilizat pe suprafețele sportive artificiale (acesta reprezentând cea mai mare sursă de microplastice adăugate în mod intenționat din mediu);
  • produsele cosmetice, în cazul cărora microplasticele sunt utilizate în scopuri multiple, cum ar fi exfolierea (microbile) sau obținerea unei texturi, a unui parfum sau a unei culori specifice;
  • detergenții, emolienții pentru țesături, sclipiciul, îngrășămintele, produsele de protecție a plantelor, jucăriile, medicamentele și dispozitivele medicale, pentru a numi doar câteva.