Ministrul Energiei: Obiectivul IMPORTANT al Romaniei din Punct de Vedere Energetic

Ministrul Energiei Obiectivul IMPORTANT Romaniei Punct Vedere Energetic

Ministrul Energiei le vorbeste in mod oficial romanilor despre un foarte important obiectiv al Romaniei, din punct de vedere energetic, el aducand in atentia noastra energia verde, discutand in cadrul unei reuniuni de la Berlin, despre importanta pe care aceasta o are, dar si de ce tara noastra trebuie sa fie mai implicata in producerea ei pe viitor.

Ministrul Energiei explica mai jos ca sunt purtate discutii cu Germania si Republica Moldova in vederea realizarii de cooperari pentru producerea de energie verde, obiectivele tarilor fiind de a isi creste capacitatea de productie in anii urmatori, reducand in acelasi timp si dependenta de Rusia, de la care a fost cumparata multa energie de-a lungul timpului.

“Energia verde este un obiectiv strategic pentru România și pentru Europa. Cu ce preț ? Am semnalat asta în cadrul discuțiilor pe care le-am avut astăzi la Berlin într-o întâlnire cu reprezentați de seamă ai sectorului energetic din Germania și Republica Moldova, cu vice-cancelarul Robert Habeck și ministrul de stat Anna Lührmann.

Pare că pentru generațiile următoare provocarea cu care ne confruntăm este cu adevărat imposibilă. Ne dorim să avem cea mai curată energie posibilă, la cel mai mic preț posibil, în cel mai sigur mod posibil. Nu vrem să ne aplecăm în fața dictatorului rus, nu vrem să folosim cărbune și nu vrem ca cetățenii noștri să sufere.

Și ca ministru te uiți mereu la acest indicator: cât vine factura la utilități la sfârșitul fiecărei luni ? Pe de altă parte, dacă investești doar în eolian și solar, acestea produc intermitent și atunci îți vei pune rețeaua în mare dificultate. Deci da, energie verde, dar nu cu prețul securității energetice.

Europa ne spune uneori că energia pe cărbune este inacceptabilă și înțeleg de ce. Mai sunt acum 2.000 de mineri în Valea Jiului, plus alți 12.000 în Gorj, în Târgu Jiu și zonele respective. Avem nevoie de o soluție și pentru ei. Avem nevoie și de nuclear, chiar dacă avem opinii diferite cu privire la energia nucleară.

Avem nevoie și de gazul din Marea Neagră. Energia verde e ceea ce ne dorim, dar România trebuie să găsească soluții în primul rând pentru oameni. Din fericire, avem resursele și implicarea necesare încât să transformăm provocările în oportunități. Și asta vom face.”