Ministrul Sanatatii: Ordin Oficiala, ce Trebuie INTERZIS in Orasele din Toata Romania

Ministrul Sanatatii le aduce in atentie milioanelor de romani din tara un nou ordin foarte important, care urmeaza sa fie adoptat, iata ce vrea sa interzica.

Ministrul Sanatatii Ordin Oficiala Trebuie INTERZIS Orasele Toata Romania

Minsitrul Sanatatii a publicat un nou ordin pe care vrea sa il semneze, acesta fiind creat special pentru a permite interzicerea in anumite zone din toate orasele din Romania a utilizarii pesticidelor chimice, care uneori sunt folosite de autoritatile locale pentru protejarea plantelor impotriva daunatorilor.

Ministrul Sanatatii vrea ca, prin acest ordin, autoritatile locale sa interzica in anumite conditii folosirea pesticidelor in anumite zone din orase, Alexandru Rafila spunand ca aceasta masura este una de precautie, deoarece imprastierea pesticidelor poate fi periculoasa pentru oameni, in special din grupurile vulnerabile.

“Având în vedere asocierea expunerii la pesticide chimice și anumite boli grave, utilizarea pesticidelor chimice ar trebui interzisă în așezările închise, cum ar fi orașele și municipalitățile. Această interdicție este necesară pentru a proteja grupurile vulnerabile, a căror utilizare a spațiului de locuit nu se reduce la anumite zone din localităţi, dar și pentru a proteja populația generală în ansamblu.

Ar trebui să se acorde prioritate metodelor fizice, mecanice și biologice de combatere a dăunătorilor din acele zone. Statele membre au obligația de a se asigura că utilizarea pesticidelor este redusă la minim sau interzisă în anumite zone specifice, după ce au fost luate în considerare în primul rând măsurile adecvate de gestionare a riscurilor, după ce utilizarea produselor fitosanitare cu risc scăzut și măsurile de control biologic.

Domeniile specifice în cauză sunt zonele utilizate de publicul larg sau de grupurile vulnerabile, astfel cum sunt definite la articolul 3 din Regulamentul (CE) nr. 1107/2009 privind introducerea pe piață a produselor de protecție a plantelor, cum ar fi precum parcurile, grădinile publice, terenurile de sport și de recreere, curțile școlilor și terenurile de joacă și terenurile aflate în imediata vecinătate a instituțiilor de sănătate publică.

Dacă aplicarea pesticidelor este considerată a fi inevitabilă, trebuie stabilite măsuri adecvate de management al riscului pentru a proteja sănătatea populaţiei, în special a grupurilor vulnerabile şi a mediului. De asemenea, proiectul de act normativ stabileşte măsurile de supraveghere care trebuie întreprinse de autorităţile din reţeaua Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi a Ministerului Sănătăţii ca indicatori privind utilizarea durabilă a pesticidelor.

În sensul celor de mai sus, vă transmitem, alăturat, proiectul de Ordin pentru aprobarea unor proceduri specifice privind reducerea utilizării produselor de protecţie a plantelor sau a riscurilor în anumite zone, pe care dacă sunteţi de acord, vă rugăm să-l aprobaţi în vederea publicării pe site-ul Ministerului Sănătăţii, la rubrica Transparenţa decizională.”