Volodimir Zelenski Vorbește despre Discuțiile privind Formula de Pace În Ucraina

Volodimir Zelenski Vorbește despre Discuțiile privind Formula de Pace În Ucraina

Președintele Volodimir Zelenski a adresat un mesaj puternic și mobilizator participanților la întâlnirea privind formula de pace ucraineană, reunită la nivel de consilieri și reprezentanți speciali. Evenimentul a înregistrat o participare impresionantă, cu 66 de țări din întreaga lume, atât din Vest, cât și din Sudul Global, arătându-și solidaritatea și angajamentul.

„Vreau să mulțumesc fiecărei țări și organizații internaționale reprezentate în Malta. În total, aproape 70 de actori mondiali s-au alăturat deja proceselor Formulei de Pace”, a declarat Zelenski în discursul său emoționant.

Președintele ucrainean a subliniat că, deși istoria omenirii a fost adesea marcată de războaie, el aspiră la o lume în care putem spune cu toții că, de acum încolo, istoria umanității va fi exclusiv o istorie a păcii. Acest deziderat se reflectă în baza dreptului internațional și a Cartei ONU, însă Zelenski a ridicat o întrebare esențială: „Funcționează cu adevărat Carta ONU?”

Răspunsul, așa cum a subliniat el, se găsește în lacrimile mamelor din Ucraina, Orientul Mijlociu și țările africane, care își îngroapă fiii și fiicele uciși în războaie, și în disperarea copiilor rămași orfani de conflicte. „Putem și trebuie să oferim un răspuns diferit”, a insistat Zelenski.

Anul trecut, președintele ucrainean a propus Formula Păcii, un plan ambițios de 10 puncte care vizează toate aspectele agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei și care se bazează pe obiectivele și principiile Cartei ONU, precum și pe sensurile și conținutul rezoluțiilor Adunării Generale a ONU, aprobate de comunitatea internațională.

„De-a lungul ultimului an, Formula noastră de Pace devine treptat globală, tot mai multe țări și organizații internaționale se alătură efortului de implementare a Formulei de Pace. Și rezultatul acestor acțiuni comune poate fi restaurarea integrității teritoriale a statului nostru și aplicarea integrală a dreptului internațional, adică o pace sigură și echitabilă”, a concluzionat Zelenski, trasând un orizont de speranță și solidaritate la nivel mondial.