Armata Israeliană a Încercuit Orașul Gaza, Amenință Hamas cu Atacuri mai Dure

Armata Israeliană a Încercuit Orașul Gaza, Amenință Hamas cu Atacuri mai Dure

Forțele de Apărare Israeliene (IDF) au anunțat joi că au finalizat operațiunea de încercuire a orașului Gaza, consolidându-și astfel poziția în regiune. Purtătorul de cuvânt al IDF, Rear Adm. Daniel Hagari, a declarat că Corpul de Inginerie Israeliene lucrează acum intens pentru a localiza și neutraliza infrastructura subterană, explozibilii și alte amenințări, pentru a asigura libertatea de mișcare a forțelor IDF în zonă.

„Forțele noastre sunt prezente în zone semnificative ale orașului Gaza, și ne intensificăm operațiunile acolo pentru a asigura securitatea cetățenilor noștri”, a afirmat Lt. Gen. Herzi Halevi, șeful statului major al IDF.

În paralel cu aceste evoluții, tensiunile dintre Israel și Hezbollah s-au intensificat în ultimele săptămâni, cu schimburi de focuri frecvente între cele două părți. Armata israeliană a raportat joi că a lovit mai multe ținte Hezbollah în Liban, ca răspuns la lansările de proiectile din această țară spre Israel.

„Israelul va răspunde cu acțiuni, nu cu vorbe, la orice escaladare din partea Hezbollah la granița de nord”, a subliniat Rear Adm. Daniel Hagari. El a adăugat că forțele israeliene sunt într-o stare avansată de pregătire și sunt pregătite să răspundă oricărei provocări.

Liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, urmează să își exprime poziția cu privire la conflict vineri, iar observatorii sunt atenți la posibilele schimbări de ton sau de strategie pe care le-ar putea anunța.

Gruparea Hezbollah a emis joi un comunicat în care susține că a lovit o cazarmă militară israeliană în zona Shebaa Farms cu două drone de atac, afirmând că acestea au avut „lovituri directe foarte precise în interiorul cazarmei”. Zona Shebaa Farms este un teritoriu disputat de-a lungul graniței dintre Israel și Liban.

Întrebat despre potențialul de escaladare în lumina discursului lui Nasrallah, Hagari a reiterat că Israelul va răspunde cu acțiuni concrete și că sunt pregătiți pentru orice eventualitate.

Nu este clar ce va anunța Nasrallah în discursul de vineri, dar media deținută de Hezbollah a oferit sprijin vocal grupării Hamas din 7 octombrie. Observatorii vor urmări discursul pentru a identifica semnele unei noi faze în conflict sau modificări ale regulilor nedefinite de angajament care depășesc schimburile actuale de focuri.

Este important de menționat că atât Hamas, cât și Hezbollah sunt clasificate ca organizații teroriste de către multe țări din întreaga lume, inclusiv de Statele Unite și Uniunea Europeană.

author avatar
Redactia iDevice.ro