Sorin Grindeanu Anunta Noi Puncte de Trecere a Frontierei cu Ungaria

Sorin Grindeanu Anunta Noi Puncte Trecere Frontierei Ungaria

Sorin Grindeanu anunta in mod oficial noi puncte de trecere a frontierei cu Ungaria in momentul de fata, iar asta pentru ca in urma unor discutii cu ministrul maghiar de externe, Péter Szijjártó ne anunta cu privire la deciziile luate privind punctele de la Beba Veche si Triplex Confinium.

Sorin Grindeanu ofera mai jos multiple detalii cu privire la ceea ce inseamna aceste noi puncte de trecere a frontierei intre Romania si Ungaria, dar separat vorbeste inclusiv despre faptul ca maghiarii si-au anuntat decizia de a sustine aderarea Romaniei la Schengen, ei preluand presidintia Consiliului UE din 2024.

“Am discutat cu ministrul maghiar de Externe, Péter Szijjártó, despre evoluția proiectelor transfrontaliere româno-ungare.

Mai exact, subiecte precum deschiderea Punctului de Trecere a Frontierei Beba Veche- Kübekháza, Triplex Confinium și refacerea podului peste Mureș, dintre Cenad și Magyar Csanad.

Partea maghiară a finalizat planurile și solicitat fonduri europene pentru refacerea podului de la Cenad, iar pentru PTF de la Beba Veche au început pregătirile.

Cele două noi puncte de trecere pot fi realizate în baza celor două memorandumuri pe care le-am semnat la Timișoara, în luna septembrie.

După finalizarea aceste două noi obiective, vor exista 14 Puncte de trecere a frontierei între România și Ungaria.

Proiectele sunt importante atât pentru dezvoltarea economică a României și Ungariei, cât și pentru regiunile de la frontiera celor două state.

PTF de la Beba Veche va fi realizat prin intermediul CNAIR și va putea deveni operațional în maximum doi ani (2025).

Cu ocazia discuțiilor, ministrul maghiar de Externe mi-a transmis, din nou, că Ungaria sprijină aderarea României la spațiul #Schengen, aderare care ar aduce beneficii economice și sociale inclusiv Ungariei.”