Ministrul Apararii: Intalnirea IMPORTANTA si Anuntul privind Armata Romana, NATO si Razboiul din Ucraina

Ministrul Apararii Intalnirea IMPORTANTA Anuntul Armata Romana NATO Razboiul Ucraina

Ministrul Apararii le vorbeste in mod oficial romanilor despre o intalnire foarte importanta pe care a avut-o in cursul zilei de ieri, iar asta pentru ca Angel Tîlvăr le aduce in atentie oamenilor discutiile pe care le-a avut la Londra cu omologul sau britanic, Grant Shapps, iar mai multe detalii sunt oferite mai jos.

Ministrul Apararii a discutat cu omologul britanic despre situatia razboiului din Ucraina, care pune presiune mare pe Romania, dar si despre cooperarea in cadrul NATO dintre Armata Roman si cea britanica, plus punerea in aplicare a prevederilor acordurilor incheiate intre tarile noastre in ultimii ani de zile.

“Am avut, la Londra, o discuție foarte bună cu omologul meu britanic, Grant Shapps, axată pe consolidarea şi dezvoltarea parteneriatului strategic dintre țările noastre, situația de securitate de la Marea Neagră, războiul de agresiune al Federației Ruse în Ucraina şi agenda NATO. De asemenea, am analizat împreună cu secretarul britanic al apărării modalități de intensificare a cooperării în ceea ce privește consolidarea posturii de apărare şi descurajare pe flancul estic.

Implementarea Conceptului Strategic al NATO, dar şi nevoia de menține un dialog constat pentru a înțelege mai bine provocările specifice fiecărei regiuni. Am avut, totodată, un schimb de opinii despre importanța deosebită pe care noi o acordăm Republicii Moldova şi Balcanilor de Vest. Ministrul Tîlvăr i-a transmis secretarului apărării Shapps îngrijorările în ceea ce privește situația de securitate din regiunea Mării Negre.

De pe flancul estic al NATO, generată de o escaladare periculoasă după retragerea Rusiei din Inițiativa privind transportul cerealelor prin Marea Neagră. „Federaţia Rusă poartă întreaga responsabilitate pentru acțiunile sale periculoase din Marea Neagră, acestea reprezentând un risc important pentru stabilitatea și pacea în regiunea Mării Negre, regiune de importanță strategică pentru NATO”, a subliniat Angel Tîlvăr.

Oficialul român a apreciat contribuția Marii Britanii la consolidarea posturii aliate de pe flancul estic și în special în regiunea Mării Negre, dovadă concretă a solidarității și unității aliate. Participarea Regatului Unit la misiunile de Poliție Aeriană Întărită din România, angajamentele viitoare şi exercițiile în format bilateral și multilateral sunt doar câteva exemple concrete ale acestor contribuții.

Cu privire la evoluția conflictului din Ucraina, ministrul Tîlvăr a apreciat sprijinul Marii Britanii asigurat forțelor armate ucrainene şi a salutat eficiența misiunii de instruire Interflex la care participă şi România. Potrivit autorităților militare britanice, peste 30.000 de militari ucraineni au fost antrenați cu succes în cadrul acestei misiuni, efort la care contribuie și instructori militari români.”