Ministrul Educatiei: Masurile de ULTIMA ORA Anuntate pentru Scoli si Viitorul Elevilor Romani

Ministrul Educatiei Masurile ULTIMA ORA Anuntate Scoli Viitorul Elevilor Romani

Ministrul Educatiei a anuntat in mod oficial o serie de masuri de ultima ora pentru scolile si elevii din intrega tara, iar asta pentru ca in imediata atentie a oamenilor, Ligia Deca aduce felul in care fondurile disponibile prin PNRR pot fi folosite pentru investitii care sa duca la reducerea abandonului scolar.

Ministrul Educatiei spune ca banii oferiti de Comisia Europeana pot fi folositi pentru o varietate de achizitii menite sa imbunatateasca sistemul de invatamant, iar separat ni se aduc in atentie rezultatele obtinute de elevii romani la Olimpiada Balcanica de Informatica pentru juniori.

“În vederea încurajării potențialelor școli beneficiare să obțină fonduri pentru reducerea abandonului școlar, Ministerul Educației lansează apelul de proiecte „Schema de granturi PNRAS runda a II-a (seria a II-a)”, finanțat prin PNRR. Valoarea maximă a unui proiect este de 300.000 de euro, fără TVA. Prin intermediul acestui apel de proiecte, unitățile de învățământ preuniversitar de stat pot obține granturi pentru prevenirea și reducerea abandonului școlar la nivel gimnazial.

Imbunătățirea rezultatelor obținute de elevi la evaluarea națională de clasa a VIII-a, precum și pentru îmbunătățirea tranziției de la învățământul secundar inferior la cel superior. Depunerea cererilor de finanțare se va face pe platforma online până la data de 12 ianuarie 2024. Am lansat apelul necompetitiv de proiecte „Dezvoltarea platformei de evaluare și realizarea de conținut digital”, finanțat prin PNRR!

Începând cu anul școlar 2027-2028, conform prevederilor Legii învățământului preuniversitar, toate „evaluările și examenele naționale vor fi în integralitate standardizate și administrate în format digital”. În acest sens, prin prezentul apel de proiecte, Ministerul Educației vizează pilotarea și, ulterior, implementarea unui sistem de evaluare digitalizată a competențelor elevilor.

Date fiind avantajele multiple pe care le presupune acest tip de evaluare, precum: scalare, acuratețe, siguranță, obiectivitate etc. Se urmărește dezvoltarea unei platforme de evaluare digitală, precum și livrarea proceselor pentru evaluarea în mediul online a competențelor elevilor. Totodată, se vor dezvolta resurse educaționale deschise, pentru a asigura digitalizarea mediilor de învățare, simultan cu asigurarea șanselor egale de învățare tuturor categoriilor de elevi.

O medalie de aur și trei de argint pentru echipa reprezentativă a României la Olimpiada Balcanică de Informatică pentru Juniori. În perioada 25-28 noiembrie 2023, Macedonia de Nord, cu sprijinul României, prin Ministerul Educației și Societatea pentru Excelență și Performanță în Informatică, a organizat a XVI-a ediție a Olimpiadei Balcanice de Informatică pentru Juniori (JBOI), cea mai veche competiție internațională de informatică pentru această categorie de vârstă. Competiția s-a desfășurat în format online.”