Israel Declara Zonă de Război Un Nou Oraș din Fâșia Gaza

Israel Declara Zonă Război Nou Oraș Fâșia Gaza

Forțele de Apărare Israeliane (IDF) au luat măsuri neobișnuite vineri, în orașul Khan Younis din sudul Fâșiei Gaza, printr-o campanie de distribuire de pliante, declarând zona ca fiind un “câmp de luptă” și îndemnând locuitorii să “evacueze imediat”.

Pliantele, scrise în arabă, se adresau rezidenților din Al Qarara, Khirbet Khaza’a, Abadan și Bani Suheila, instruindu-i să se îndrepte de urgență către adăposturi în zona Rafah. Mesajul clarifica faptul că orașul Khan Younis este acum un câmp de luptă.

Această acțiune vine în contextul în care, în perioada luptelor anterioare armistițiului recent, Israelul a instruit în mod repetat locuitorii din nordul Fâșiei Gaza să se mute în sudul Wadi Gaza pentru siguranța lor. Orașul Khan Younis se află la sud de această linie. Națiunile Unite estimează că în prezent există cel puțin 946.000 de persoane strămutate intern în sudul Fâșiei Gaza.

Distribuirea pliantelor a avut loc în contextul în care Israelul a anunțat vineri că și-a reluat operațiunile de combatere împotriva Hamas după armistițiul de șapte zile. Negocierile dintre Israel și Hamas continuă în ciuda reluării ostilităților, conform unei declarații emise de Ministerul Afacerilor Externe din Qatar, vineri.

“Negocierile dintre cele două părți continuă cu scopul de a reveni la o pauză,” a spus declarația. Ministerul a adăugat că “continuarea bombardamentelor asupra Fâșiei Gaza în primele ore după sfârșitul pauzei complică eforturile de mediere și agravează catastrofa umanitară din zonă.”

Ministerul a făcut apel la comunitatea internațională să “intervină rapid pentru a opri violența”. Qatar a condamnat orice țintire sau deplasare forțată a civililor din Gaza și a cerut un armistițiu imediat pentru a asigura fluxul neîngrădit de ajutor umanitar în Fâșia Gaza, conform declarației.