Ministrul Mediului: Anunturi de ULTIM MOMENT privind Sistemul de Grantie-Returnare din Romania

Ministrul Mediului Anunturi ULTIM MOMENT Sistemul Grantie-Returnare Romania

Ministrul Mediului a facut noi anunturi de ultim moment cu privire la sistemul de garantie – returnare, care a fost pus oficial in aplicare in Romania, iar multumita lui romanii vor avea posibilitatea de a scapa de produsele reciclabile in locuri special amenajate, si sa primeasca ceva in schimb.

Ministrul Mediului ofera mai jos mai multe informatii cu privire la acest sistem foarte important, iar asta pentru ca autoritatile din Romania au lucrat foarte mult pentru a implementa acest proiect in cel mai bun mod posibil, insa vom vedea cum se vor bucura romanii de tot dupa ce va fi lansat in mod oficial.

“Zi istorică pentru protecția mediului în România: am lansat, astăzi, proiectul meu de suflet: sistemul de garanție-returnare, cel mai mare proiect de economie circulară al României din ultimii 30 de ani. În calitate de părinte, pot afirma că SGR este moștenirea pe care o lăsăm copiilor noștri. De astăzi, le putem spune că vom merge mai rar la acțiuni de ecologizare și mai mult la plimbări prin care să ne bucurăm de natură.

Azi, România face un pas hotărât spre un viitor mai curat și mai verde și m-am bucurat să fiu printre primii care introduce un ambalaj cu garanție în automatele de colectare ale SGR. Toți ne-am săturat de peturi sau sticle pe care le găsim aruncate la întâmplare pe străzi sau prin natură. Acum avem o soluție pentru a transforma România din țara depozitării în țara reciclării.

Am supranumit acest proiect ,,Hora reciclării”, pentru că ne unește pe toți, pentru că trebuie să ne ținem de mână și să contribuim cu toții la succesul său. Nu va fi ușor la început, știu. Nu va fi nici perfect de la început. Dar sunt convins că vom reuși și, împreună, vom scoate din circuit 7 miliarde de ambalaje anual.

Am încredere că, până în 2026, putem ajunge la peste 90% deșeuri de ambalaje reciclate. În 2020, în mandatul meu de secretar de stat, când am început acest proiect cu colegii de la minister, foarte mulți nu ne dădeau șanse de reușită. Dar iată că astăzi avem al doilea cel mai mare sistem de acest fel după Germania.

Și suntem prima țară din Europa în care tot procesul este centralizat. Deci putem! Și le mulțumesc tuturor celor care au făcut posibil astăzi acest sistem. Cum îl folosim ? Foarte simplu: De îndată ce vor apărea pe piață, cumpărăm produse cu ambalaj cu garanție. Acestea poartă semnul SGR și au un cod specific de bare.”