Avertizare de URGENTA a OMS, Cererea Directorului General pentru Intreaga Lume

Avertizare URGENTA OMS Cererea Directorului General Intreaga Lume

OMS afirmă că rapoartele recente despre ostilitățile continue și bombardamentul greu din Gaza sunt îngrijorătoare. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) își exprimă profundul îngrijorare, prin vocea directorului său general, Tedros Adhanom Ghebreyesus, și face apel la încetarea imediată a focului.

OMS a reușit să trimită ieri o echipa pentru a vizita Spitalul Medical Nassar din sudul Gazei, care era supraaglomerat, având de trei ori capacitatea sa normală, cu peste 1.000 de pacienți. Oamenii căutau adăpost, ocupând fiecare colț al facilității, asta în timp ce Israel continua bombardamentele.

Avertizare de URGENTA a OMS, Cererea Directorului General pentru Intreaga Lume

OMS a descperit faptul că pacienții primeau îngrijiri pe jos, strigând de durere. Aceste condiții sunt mai mult decât inadecvate – sunt de neimaginat pentru furnizarea îngrijirilor medicale. Cuvintele sunt insuficiente pentru a exprima preocuparea noastră profundă pentru ceea ce suntem martori.

OMS solicită un armistițiu imediat. Livrările de materiale esențiale către Gaza trebuie să reia urgent și să fie restabilite cel puțin la nivelurile atinse în timpul recentului armistițiu – dar este nevoie de mult mai mult decât atât. Civili din întreaga Gaza au nevoie de protecție, alimente, apă, adăpost, sanitație, medicamente și multe altele. Răniții au nevoie de îngrijiri salvatoare de vieți, iar lucrătorii din domeniul sănătății au nevoie de protecție și provizii pentru a oferi îngrijiri.

OMS a avertizat în mod repetat că supraaglomerarea cauzată de deplasarea masivă a populației și condițiile de viață nesigure – crește riscul de boli. Trebuie să existe o încetare a violenței, eliberarea ostaticilor rămași și un sfârșit al asediului. OMS face apel la comunitatea internațională să intervină imediat pentru a preveni o criză umanitară și de sănătate publică mai gravă.