Greselile Romaniei in Procesul de Aderare la Spatiul Schengen in Anul 2023

Greselile Romaniei Procesul Aderare Spatiul Schengen Anul 2023

Romania a facut o serie de greseli foarte importante in cadrul procesului de aderare la Spatiul Schengen in cursula nului 2023, sau cel putin asta este concluzia care a fost trasa de catre Eugen Tomac, europarlamentarul PMP, care explica mai jos doua dintre masurile pe care Guvernul Romaniei nu le-a pus in aplicare asa cum trebuie.

Romania ar fi trebuit sa dea in judecata Consiliul Uniunii Europene la Curtea de Justitie a Uniunii Europene, dupa ce Austria a votat cu veto in dosarul de aderare al tarii noastre, iar noi si Bulgaria ar fi trebuit sa aiba o abordare comuna in ceea ce priveste negocierile pentru aderare si nu sa mearga pe strategii diferite, fara succes.

Romania trebuie sa convinga si Olanda, nu doar Austria, sa permita aderarea Bulgariei la Spatiul Schengen, iar asta pentru ca noi depindem de vecinii de la sud de Dunare pentru a intra in sistem, iar daca ei nu sunt primiti, atunci nu vom fi primiti nici noi, ceea ce ar putea complica si mai mult situatia tarii noastre in cursul anului 2024.

“Guvernul României trebuia să dea în judecată Consiliul Uniunii Europene la Curtea de Justiție a Uniunii Europene. România și Bulgaria trebuiau să aibă o abordare comună în negocierile cu toate statele. Am mers pe strategii diferite în condițiile în care votul se dă la pachet pentru ambele state.

De aceea, votul Olandei împotriva Bulgariei este automat și împotriva noastră. Miniștrii de interne din ambele state trebuiau să aibă o strategie comună și să acționeze unitar. Lipsa de coordonare în cele mai mici detalii i-a permis lui Nehammer să fie și mai radical în poziția absurdă împotriva României.”