Romania in Schengen: Decizia de ULTIMA ORA a Guvernului de la Bucuresti

Romania Schengen Decizia ULTIMA ORA Guvernului Bucuresti

Romania in Schengen este in momentul de fata nimic mai mult decat o dorinta a foarte multor romani, insa o decizie anuntata de catre Guvernul de la Bucuresti ne arata ca sunt facute pregatiri pentru eventualitatea in care nu vom fi primiti prea curand, in centrul atentiei fiind acum Olanda, care de ceva vreme blocheaza aderarea Bulgariei.

Romania in Schengen pare sa fie unul dintre principalele obiective ale premierului Marcel Ciolacu, care a afirmat recent ca guvernul sau asteapta sa vada care va fi pozitia Olandei vis-a-vis de Bulgaria pentru a putea mai apoi sa formuleze o opinie a Romaniei si eventual sa fie luate actiuni in consecinta pentru aderare la Spatiul Schengen.

Romania in Schengen depinde acum foarte mult de Olanda, care nu vrea sa vada Bulgaria intrata in sistem, fara a avea o problema cu Romania, astfel ca guvernul de la Bucuresti incearca sa obtina de la viitorul guvern de la Haga o “unda verde” pentru a se permite aderarea ambelor tari, ceea ce nu este totalmente exclus.

“Olanda a avut alegeri pe data de 22 noiembrie. Nu a avut timp să înceapă procedura prim-ministrul actual să supună votului Parlamentului, pentru că au fost alegeri. Era mai mult ca şi sigur că nu se va discuta în JAI-ul din 4 şi 5 decembrie, dar a rămas pe ordinea de zi pentru a se propune o şedinţă JAI extraordinară în cursul lunii decembrie.

Aşteptăm întâi decizia Olandei în ceea ce priveşte Bulgaria şi vom vedea cum va acţiona România. Urmează cu certitudine, după ce mă întorc în România, să avem anumite discuţii. Au fost discuţii la nivel de ambasadori şi alte contacte a avut şi domnul ministru de Interne.”