Ministrul Muncii: Anuntul Oficial privind Implementarea Venitului Minim Garantat de Incluziune

Ministrul Muncii Anuntul Oficial Implementarea Venitului Minim Garantat de incluziune

Ministrul Muncii anunta in mod oficial decizia luata de catre Guvernul Romaniei cu privire la implementarea Venitului Minim Garantat de Incluziune pentru Romania, o masura pe care Simona-Bucura Oprescu o explica mai jos, ea urmand a se aplica in intreaga tara, cu un numar mare de beneficiari.

Ministrul Muncii detaliaza mai jos ce implica punerea in aplicare a acestui Venit Minim de Incluziune, foarte multe familii din Romania asteptand de ceva vreme oferirea sa, iar acum iata ca Guvernul a gasit de cuviinta sa implementeze si acest program, mai ales ca el exista si in alte state de mult.

“Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, prin Agenția Națională de Plăți și Inspecție Socială, împreună cu Banca Mondială și cu sprijinul autorităților locale din întreaga țară vor implementa, de la 1 ianuarie 2024, Venitul Minim de Incluziune (VMI). Beneficiari vor fi doar cei care au cu adevărat nevoie. Este un program focalizat pe cei vulnerabili care înlocuiește Venitul Minim Garantat și Alocația pentru Susținerea Familiei.

În acest fel se reduce birocrația, dar cresc și beneficiile pentru persoanele vulnerabile vizate. Copiii din familiile beneficiare de Venit Minim de Incluziune trebuie înscriși la școală și vor beneficia automat și de bursa socială. Beneficiari vor fi doar cei care au cu adevărat nevoie pentru că, odată cu beneficiile, cresc și responsabilitățile.

Cei apți de muncă primesc sprijin din partea statului, dar sunt și încurajați să își găsească un serviciu. Venitul Minim de Incluziune se acordă și pentru vârstnicii instituționalizați care îndeplinesc condițiile de eligibilitate. Aceștia vor deveni astfel automat și asigurați în sistemul de sănătate. Ministrul Muncii și Solidarității Sociale Simona Bucura-Oprescu.

Impreună cu delegația Băncii Mondiale, a Agenției Naționale pentru Plăți Inspecție Socială Ialomița și a Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială a efectuat o vizită în teren în comunitățile vulnerabile din județul Ialomița. „Am întâlnit, în județul Ialomița, oameni cu povești de viață impresionante. Sunt viitori beneficiari ai Venitului Minim de Incluziune care va fi implementat de la 1 ianuarie 2024. La Scânteia am cunoscut-o pe Ștefania.

Are 6 ani, iar mama ei este bolnavă și mai lucrează cu ziua prin sat. Pentru familia copilei până și o banală periuță de dinți este o cheltuială enormă. Chiar și așa, fetița are un zâmbet molipsitor și este de un bun simț care arată că, în ciuda deprivării materiale severe, nu a lipsit educația din familie”, a spus ministrul Simona Bucura-Oprescu.”