Spania: Decizie IMPORTANTA pentru Aderarea Romaniei la Schengen, Vestile pentru Romani

spania consiliu jai aderare romania schengen

Spania a anuntat in mod oficial o decizie foarte importanta pentru aderarea Romaniei la Schengen, iar asta pentru ca, in baza informatiilor care au fost publicate de catre presedintele Senatului Romaniei, Nicolae Ciuca, la finalul lunii decembrie urmeaza sa fie organizata o sedinta extraordinara a Consiliului JAI, de catre presidintia spaniola.

Spania are puterea de a organiza acest Consiliu JAI extraordinar, iar in cadrul sau poate fi luat decizia punerii in aplicare a Air Schengen, adica aderarea Romaniei in Schengen doar pentru transportul aerian, ceea ce a propus Austria si a fost agreat de catre Romania, deci in teorie lucrurile par sa fie aproape asezate, intr-un final.

Spania va organiza acest consiliu daca Austria isi va da aprobarea finala pentru planul pe care l-a propus, Comisia Europeana fiind de acord sa-i accepte pretentiile, iar daca Olanda va renunta la veto-ul impotriva Bulgariei, atunci nu vor mai exista motive pentru ca aderarea Romaniei sa nu mai fie acceptata de catre cineva.

“Salutăm declarațiile ministrului de interne austriac care dovedesc o flexibilizare a poziției partenerilor austrieci. Ceea ce a făcut ministrul Karner, a fost o declarație publică încurajatoare în care a pus și unele condiții care se vor discuta și analiza în perioada următoare. Decizia o așteptăm la consiliul extraordinar JAI organizat la finalul anului de președinția spaniolă la UE.

Madridul a dovedit implicare în identificarea unor soluții constructive într-o optică europeană. Pentru că au apărut și în spațiul public românesc primele declarații, consider că o eventuală reușită este consecința conlucrării tuturor forțelor politice, a instituțiilor statului, în mod deosebit Președinție și Guvern, și în special activitatea profesionistă a ministerului de interne și a ministerului de externe.”