Austria: Declaratii de ULTIMA ORA ale lui Gerhard Karner, Aderarea Romaniei la Schengen Vizata

Austria Declaratii ULTIMA ORA Gerhard Karner Aderarea Romaniei Schengen Vizata

Austria continua in momentul de fata negocierile cu Romania pentru aderarea la Schengen, insa o serie de declaratii facute de catre Gerhard Karner vin sa ne arate faptul ca realitatea privind intrarea in sistem nu este chiar atat de apropiata precum si-ar dori foarte multa lume, pentru ca tara inca ia masuri pentru reducerea substantiala a migratiei.

Austria nu vrea sa permita aderarea Romaniei la Schengen si pentru traficul terestru, doar pentru cele aerian si maritim, iar in Parlamentul Austriei, Gerhard Karner a afirmat ca desi numarul cererilor de azil a scazut in tara, acesta este doar inceputul muncii care trebuie depuse pentru ca situatia sa se imbunatateasca radical in urmatorii ani.

Austria vrea sa mentina in continuare controale la frontierele sale terestre si nu doar atat, astfel ca in ciuda sperantelor romanilor ca aderarea Romaniei la Schengen sa se faca rapid in 2024, inclusiv pentru traficul terestru, acest lucru pare destul de improbabil, avand in vedere dorintele guvernului condus de catre Karl Nehammer.

“În perioada ianuarie-octombrie 2023, în Austria au fost depuse aproximativ 54.000 de cereri de azil, ceea ce corespunde unei scăderi de 42% față de aceeași perioadă a anului precedent. Deși aceasta reprezintă un declin semnificativ în comparație cu UE, nu este un motiv de sărbătoare, ci mai degrabă un ordin de a continua munca din greu.

Funcționarea protecției la frontierele externe ale UE, proceduri rapide la frontiera externă și cooperarea cu țări terțe sigure sunt esențiale. La nivel național, sunt necesare controale sporite și proceduri accelerate pentru un sistem de azil funcțional. Pentru solicitanții de azil din țări care practic nu au nicio șansă de a lua o decizie pozitivă ar fi efectuate proceduri accelerate.”