OMS Lanseaza o AVERTIZARE Ingrijoratoare din Cauza unei Noi Variante a COVID-19

OMS Lanseaza AVERTIZARE Ingrijoratoare cauza Noi Variante COVID-19

OMS avertizeaza intreaga lume ca toate virusurile, inclusiv SARS-CoV-2, virusul care cauzează COVID-19, suferă modificări în timp. Majoritatea acestor schimbări au un impact redus sau deloc asupra proprietăților virusului. Cu toate acestea, unele modificări pot influența proprietățile virusului, cum ar fi gradul de contagiozitate, severitatea bolii asociate sau eficacitatea vaccinurilor, medicamentelor terapeutice, instrumentelor de diagnosticare, sau a altor măsuri de sănătate publică și sociale.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS), in iunie 2020, a înființat Grupul de Lucru privind Evoluția Virusurilor, cu un accent specific pe variantele SARS-CoV-2, fenotipul acestora și impactul lor asupra contramăsurilor. Aceasta a devenit ulterior Grupul Consultativ Tehnic privind Evoluția Virusului SARS-CoV-2.

Spre sfârșitul anului 2020, apariția variantelor care prezentau un risc crescut pentru sănătatea publică globală a determinat OMS să caracterizeze unele dintre acestea ca variante de interes (VOI) și variante de preocupare (VOC), pentru a prioritiza monitorizarea și cercetarea la nivel global, și pentru a informa și ajusta răspunsul la COVID-19.

OMS, din mai 2021, a început să atribuie etichete simple și ușor de pronunțat pentru variantele cheie. Progrese considerabile au fost făcute în stabilirea și întărirea unui sistem global pentru detectarea semnalelor potențialelor VOI sau VOC și pentru evaluarea rapidă a riscului pe care variantele SARS-CoV-2 îl reprezintă pentru sănătatea publică.

Este esențial ca aceste sisteme să fie menținute și ca datele să fie împărtășite conform principiilor bune și într-o manieră oportună, deoarece SARS-CoV-2 continuă să circule la niveluri ridicate în întreaga lume. În timp ce se monitorizează circulația SARS-CoV-2 la nivel global, este de asemenea esențial să se urmărească răspândirea acestuia în populațiile de animale și în persoanele cronic infectate, aspecte cruciale ale strategiei globale de reducere a apariției mutațiilor cu implicații negative pentru sănătatea publică.

OMS, in martie 2023, și-a actualizat sistemul de urmărire și definițiile de lucru pentru variantele de preocupare, variantele de interes și variantele supuse monitorizării. Acestea pot fi găsite aici. Definițiile de lucru anterioare pot fi găsite aici.