Ministrul Educatiei: Decizie de ULTIMA ORA Inainte de Anul Nou 2024 pentru Elevi, Profesori si Parinti

Ministrul Educatiei Decizie ULTIMA ORA Inainte Anul Nou 2024 Elevi Profesori Parinti

Ministrul Educatiei anunta elevii, profesorii si parintii din toata Romania cu privire la o decizie de ultima ora, iar asta pentru ca Ligia Deca a hotarat sa fie trimisa spre publicare in Monitorul Oficial al Romaniei, Metorolodia-cadru pentru mobilitatea personalului didactic din invatamantul preuniversitar pentru anul 2024 – 2025, dupa cum puteti vedea si mai jos acum.

Ministrul Educatiei ofera explicatii foarte clare cu privire la modul in care se va pune in aplicare aceasta metodologie pentru profesorii din toate scolile Romaniei, Ligia Deca incercand sa-I ajute pe elevi, parinti si profesori sa inteleaga foarte clar de ce trbeuie sa fie atenti la masurile legislative care vor intra in vigoare in toata tara, ele fiind extrem de importante pentru toti dintre noi de acum.

“A fost trimisă spre publicare în Monitorul Oficial Metodologia-cadru privind mobilitatea personalului didactic de predare din învățământul preuniversitar pentru anul școlar 2024-2025. Important: Concursul național de ocupare a posturilor didactice de predare se organizează în condițiile actuale – probă practică/inspecție specială la clasă și probă scrisă – până în anul școlar 2027-2028 inclusiv.

Conform calendarului: Proba scrisă pentru ocuparea posturilor didactice va avea loc pe 17 iulie 2024. Înscrierea candidaților va avea loc în perioada 8-17 mai 2024. Probele practice/orale și inspecțiile speciale la clasă se vor desfășura în perioada 29 mai – 28 iunie 2024. Pentru eficientizare și debirocratizare: Înscrierile la etapele de mobilitate, transmiterea și preluarea contestațiilor se pot realiza și electronic în sistem online.

Sedințele de repartizare se pot organiza și desfășura și online, conform procedurilor stabilite la nivelul ISJ/ISMB. Candidații care au depus dosare de înscriere la etapele de mobilitate a personalului didactic de predare în învățământul preuniversitar în ultimii 3 ani depun/transmit pentru înscrierea la aceste etape, la ISJ/ISMB/centrul de înscriere, cererea-tip însoțită doar de documente în completarea celor depuse în anii anteriori, dacă este cazul, în funcție de solicitările ISJ/ISMB unde se depune cererea.

Mai multă transparentă: Viabilitatea posturilor didactice/catedrelor vacante se stabileste la nivelul ISJ/ISMB, nu la nivel de școală, cum se proceda anterior. Mai multă predictibilitate pentru scoală: Eliminarea posibilității candidaților titularizati în baza concursului național, sesiunea 2024, de a se detasa pe parcursul anului scolar 2024-2025. Mai multi titulari în sistem: Pentru concursul național pot fi publicate și catedre vacante pentru angajare.

Pe perioadă nedeterminata constituite din cel puțin o jumătate de normă didactică de predare. Tolerantă zero pentru fraudă/tentativă de fraudă: Pierderea calității de angajat pe durata de viabilitate a postului/catedrei pentru cadrul didactic aflat în această situație, dacă este eliminat din concursul national pentru fraudă sau tentativă de fraudă.”