Aderarea Romaniei la Schengen: Explicatiile OFICIALE privind Ridicarea Controalelor la Frontiere din 2024

Aderarea Romaniei Schengen Explicatiile OFICIALE Ridicarea Controalelor Frontiere 2024

Aderarea Romaniei la Schengen, sub asa-numitul concept “Air Schengen”, a fost decisa pe 29 decembrie 2023, in urma unui vot dat de catre statele care fac parte din acest sistem, astfel ca incepand din 31 martie 2023 vor fi ridicate controalele vamale la frontierele aeriene si maritime pentru Romania si Bulgaria, cu acordul Austriei si Olandei.

Ministerul Afacerilor Interne din Romania explica mai jos faptul ca in tara noastra se aplica deja aquis-ul comunitar al Schengen, iar decizia de aderare nu implica luarea vreunor masuri noi de catre tara noastra, ea indeplinind deja toate obligatiile care erau impuse pentru acceptarea in sistem, chiar daca Austria a impus o serie de cerinte pentru acceptare.

Romania trebuie doar sa astepte ca toate aceste prevederi sa fie puse in aplicare din martie 2023, Austria analizand deja documentatia, la fel ca si Comisia Europeana, iar de atunci ar trebui sa ne putem deplasa fara restrictii privind controalele vamale la granitele aeriene si maritime, fara a se sti cand se va schimba situatia cu privire la granitele terestre.

“În conformitate cu Decizia Consiliului UE, acquis-ul comunitar Schengen se va aplica la frontierele aeriene și navale ale României începând cu luna martie 2024. Decizia Consiliului UE prevede o serie de măsuri privind întărirea controlului la frontiere și combaterea migrației ilegale, precum și aplicarea Regulamentului Dublin. România aplică deja măsurile sus menționate încă din cursul anului 2023. Decizia Consiliului UE nu conține obligații noi pentru România.

Decizia Consiliului UE este însoțită de două declarații politice complementare, una trilaterală Austria – România – Bulgaria și alta individuală a Comisiei Europene, care prevăd, de asemenea, măsurile de întărire a controlului la frontiere și de aplicare a Regulamentului Dublin, precum și angajamentul politic de a continua în 2024 discuțiile privind aplicarea acquis-ului integral Schengen, inclusiv cu privire la frontierele terestre.”