Israel Continuă să Izoleze Forțele Hamas în Fâșia Gaza

Israel Continuă să Izoleze Forțele Hamas în Fâșia Gaza

Forțele de Apărare Israeliene (IDF) au întreprins recent o serie de operațiuni în Fâșia Gaza, cu un accent deosebit asupra zonelor centrale și nordice. Aceste acțiuni vin în contextul tensiunilor crescute între Israel și organizațiile palestiniene din regiune.

În zona centrală a Fâșiei Gaza, unitățile IDF au izolat localitatea Maghazi. Imaginile satelitare disponibile comercial, capturate pe 14 ianuarie, au evidențiat un teren nivelat în partea de nord, est și sud a Maghazi, indicând faptul că în zonă au operat tancuri și buldozere israeliene. Brigada Golani a IDF a coordonat un atac aerian împotriva a doi luptători palestinieni care se deplasau spre trupele israeliene într-o clădire din Maghazi.

Operațiunile de curățare ale IDF au continuat și în orașul Khan Younis pe 14 ianuarie. Imaginile satelitare arată terenuri nivelate în sud-estul orașului Khan Younis și în interiorul acestuia, sugerând operațiuni ale armatei și buldozerelor israeliene. Brigada a 7-a a IDF (aflată sub comanda Diviziei a 36-a) a capturat un tunel în orașul Khan Younis în aceeași zi. Mass-media palestiniană a raportat lupte între forțele IDF și grupări palestiniene la sud de orașul Khan Younis pe 13 și 14 ianuarie.

În partea de nord a Fâșiei Gaza, în jurul localităților Atatra și Beit Lahia, IDF a continuat operațiunile de curățare pe 14 ianuarie. Brigada 401 a IDF (parte a Diviziei a 162-a) a distrus lansatoare de rachete în apropierea Atatrei în aceeași zi. Imaginile satelitare au arătat terenuri nivelate în nord-vestul Beit Lahia, semn că și aici au operat t

ancuri și buldozere israeliene. Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a reiterat pe 14 ianuarie că Israelul își va continua lupta împotriva Hamas până când IDF va obține o „victorie completă”. Netanyahu a declarat că i-a spus Secretarului de Stat al SUA, Antony Blinken, că războiul Israel-Hamas este și războiul Statelor Unite, deoarece Israelul luptă împotriva Axei de Rezistență a Iranului. Obiectivele de război enunțate de Netanyahu includ distrugerea Hamas ca organism guvernamental și forță militară, salvarea ostaticilor israelieni și „deradicalizarea societății palestiniene”.

Aceste acțiuni ale IDF în Fâșia Gaza subliniază complexitatea situației de securitate în regiune și continuă să genereze reacții variate la nivel internațional. Situația continuă să evolueze, iar implicațiile pe termen lung ale acestor operațiuni rămân de văzut.