Ministrul Sanatatii: Masurile lui Alexandru Rafila, ce Trebuie sa Faca Romania in Mod Obligatoriu cu Bani din PNRR

Ministrul Sanatatii vorbeste in mod oficial despre masurile care trebuie sa fie luate pentru toata Romania cu banii din PNRR, iata ce declara Alexandru Rafila.

ministrul sanatatii ambulatorii pnrr alexandru rafila

Ministrul Sanatatii vorbeste in mod oficial despre o serie de masuri pe care considera ca ar trebui sa le vedem puse in aplicare cat mai curand in Romania, Alexandru Rafila aducand in atentia noastra fondurile PNRR, care trebuie sa fie folosite pentru dezvoltarea unei retele de centre ambulatorii in tara.

Ministrul Sanatatii explica mai jos faptul ca aceste tipuri de centre sunt necesare pentru ca romanii sa poata beneficia de servicii de sanatate de calitate, asa cum isi doresc, Alexandru Rafila afirmand ca exista peste 2.000 de contracte semnate pentru finantare si exista bani pentru fiecare dintre ele.

“Bugetul este aprobat, stiti bine ca legea bugetului a fost aprobata in Parlament, propunerile evident au fost facute de catre fiecare institutie, insa aprobarea finala a bugetului, asa cum se intampla de fiecare data, a fost facuta de catre ministerul de Finante. Eu, personal, si institutia pe care o reprezint, si sunt convins ca si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, au cateva prioritati.

Prima cred ca este, in continuare, dezvoltarea serviciilor medicale ambulatorii si dezvoltarea serviciilor de medicina de familie, care trebuie finantate incat sa reflecte importanta acestei activitati si faptul ca prin finantarea lor, este in mod evident degravata activitatea si cheltuielile care se fac in sectorul spitalicesc.

Exista un proces legal de negociere, el va avea loc si sper ca in urma negocierii, diferentele intre finantarile din 2023 si situatia actuala sa fie cat mai mici si sa permita la o eventuala rectificare bugetara, completarea fondurilor, si aprobarea lor de ministerul Finantelor, ca sa putem sa mutam banii, in prima jumatate a anului, sa poata duca la sfarsitul acestor negocieri la o concluzie favorabila, care sa mentina si acest drept demarat anul trecut.

Respectiv de incurajarea dezvoltarii serviciilor de asistenta medicala primara si a celor ambulatorii de specialitate. Negocierile se fac cu CNAS, iar finantarea se face de catre ministerul Finantelor. Din punctul meu de vedere, trebuie sa existe o solutie de rectificare bugetara. Problema este legata de resursele bugetare, exista un anumit moment si sunt convins ca pe masura ce colectarile la buget vor fi mai bune, problema se va rezolva.

Eu imi mentin parerea, asa cum spuneam, ca dezvoltarea serviciilor ambulatorii este cheia acoperirii, la nivel national, adica oferirea accesului universal la servicii de sanatate trebuie sa aiba in vedere dezvoltarea serviciilor ambulatorii. Exista bani pentru finantarea tuturor contractelor prin PNRR. a declarat Alexandru Rafila”.