Franta, Germania si Italia se Aliaza Impotriva Rebelilor Houthi din Yemen

Franta Germania Italia Aliaza Impotriva Rebelilor Houthi Yemen

Franta, Germania si Italia se aliaza impotriva rebelilor Hoithi din Yemen, anuntul fiind facut de catre ministrul italian Antonio Tajani, acesta afirmand ca in momenutl de fata exista discutii pentru organizarea unei operatiuni militare europene in Marea Rosie, pentru protejarea navelor care circula in regiune si au nevoie de protectie.

Italia, Germania si Franta vor sa faciliteze comertul liber prin stramtoarea Hormuz, iar o propunere urmeaza sa fie facuta la nivelul Uniunii Europene, pentru ca mai multe tari sa trimita nave si echipamente militare, astfel incat comertul global sa nu fie destabilizat de catre rebelii Houthi, care ataca si incearca sa fure nave si continutul lor.

Germania, Franta si Italia sunt 3 dintre cele mai puternice tari ale Europei, fiecare avand si forte navele impresionante, deci au capacitatea de a sustine operatiuni militare de amploare chiar si in Marea Rosie, dar impreuna cu SUA, rebelii Houthi ar putea fi tinuti usor la distanta fata de navele care au nevoie de protectie in aceasta perioada.

“Lucrăm pentru ca alături de operațiunea Atalanta să existe o misiune militară europeană în Marea Roșie. Ipoteza este extinderea misiunii existente de protejare a comerțului în (strâmtoarea) Hormuz. Cu Franța și Germania oficializăm o propunere de prezentat celorlalți parteneri din UE, dar sunt optimist.

Decizia politică ar urma să fie luată în ședința de luni pentru ca misiunea să fie operațională cât mai curând posibil. Navele din Marea Roșie nu au reguli de angajare pentru a ataca, dar au dreptul de a apăra și proteja navele comerciale în caz de atac, inclusiv prin folosirea armelor. Scopul nostru este de a consolida coeziunea și stabilitatea. Stele noastre polare sunt Statele Unite și UE.”