Ministrul Sanatatii: Anunturile de ULTIMA ORA facute de Alexandru Rafila privind Problemele din Sanatate

Ministrul Sanatatii Anunturile ULTIMA ORA Alexandru Rafila Problemele Sanatate

Ministrul Sanatatii a facut o serie de anunturi de ultima ora cu privire la problemele majore din sistemul de sanatate din Romania, iar asta deoarece Alexandru Rafila vorbeste despre tema salariilor pe care le cer angajatii din sistemul medical, ei dorind mariri, dar si cresteri ale decontarilor facute catre medici.

Ministrul Sanatatii vorbeste mai jos si despre ceea ce face Guvernul Romaniei pentru a indeplini cererile pe care le au cadrele medicale, Alexandru Rafila discutand inclusiv cu premierul Macel Ciolacu, pentru a se ajunge rapid la solutiile cele mai bune, in contextul actual al sistemului de sanatate.

“Deblocarea posturilor din sistemul de Sănătate a fost una dintre priorităţile Ministerului Sănătăţii şi a colegilor de la Ministerul Dezvoltării. Toate posturile de medici solicitate, peste 2.500, sunt scoase la concurs. Ca să lămurim un lucru care a apărut din nou în dezbaterea publică, pentru că erau multe voci care spuneau că nu asta este soluţia, faptul că ocuparea posturilor durează luni de zile, ocuparea posturilor nu mai durează luni de zile.

Am semnat un Ordin de munistru care modifică substabţial modul de ocupare a posturilor în sistemul de Sănătate, scurtează foarte mult termenele. Înainte de publicare este necesar un aviz din partea Colegiului Medicilor, judeţean sau al municipiului Bucureşti, iar în forma veche acest aviz trebuia dat în cinci zile, acum am scurtat termenul la două zile. După care urmează publicarea concursului.

Asta face ca numărul de zile necesare din momentul în care spitalul vrea să scoată posturile la concurs până în momentul finalizării să scadă de la 100 de zile la maxim 35 de zile. Fac din nou apel la publicarea cât mai rapidă a posturilor. Dacă nu le scoţi la concurs, este e vident că nu poţi să le ocupi. Pentru posturile vacante temporar termenele au scăzut de la 40 de zile la doar 20 de zile.

Discuţiile pe care prim-ministrul, bineînţeles, şi cu participarea mea le-a avut cu reprezentaţii Federaţiei Sanitas au fost centrate pe revendicările de tip salarial care afectează categorii diferite din lucrătorii din sănătate. Ceea ce preocupă, şi cred că lucrul ăsta e foarte important de rezolvat în perioada următoare, este legat de discrepanţele salariale între diferitele categorii şi această aliniere a salariilor cred că este esenţială.

Ministerul Sănătăţii nu face pentru cei din Sanitas, Ministerul Sănătăţii face pentru lucrătorii din sistemul de sănătate, în limita competenţelor legale pe care le are. O să venim cu propuneri concrete, după discuţiile cu dânşii, privind nivelurile de salarizare, care, sigur, trebuie adoptate prin hotărâre a Guvernului sau ordonanţă, după caz, de Guvernul României.”