Ministrul Educatiei: 2 Actiuni de ULTIM MOMENT pentru Elevii Scolilor din Romania, Confirmate de Ligia Deca

Ministrul Educatiei a anuntat in mod oficial 2 actiuni de ultim moment pentru elevii scolilor din Romania, iata ce a confirmat Ligia Deca astazi.

Ministrul Educatiei 2 Actiuni ULTIM MOMENT Elevii Scolilor Romania Conformate Ligia Deca

Ministrul Educatiei a confirmat in mod oficial 2 actiuni de ultim moment pentru elevii scolilor din toata Romania, prima dintre ele, anuntata de catre Ligia Deca, vizand un parteneriat cu Agentia Nationala pentru Sport, in vederea aprobarii listelor campionatelor nationale organizate de federatiile sportive nationale in sporturi olimpice, pentru care se acorda burse de merit.

Ministrul Educatiei vorbeste deasemenea inclusiv despre un nou ordin special pentru elevii care au participat la olimpiade pe parcursul gimnaziului, si au obtinut premiul I, ei urmand a se putea inscrie in clasa a – IX-a la liceu in mod direct, fara sa participe la admiterea in invatamantul liceai, cu detalii mai jos.

“Ministerul Educației și Agenția Națională pentru Sport au aprobat lista campionatelor naționale organizate de federațiile sportive naționale în sporturi olimpice pentru care se vor acorda burse de merit elevilor de gimnaziu și liceu în anul școlar 2024-2025. Conform Legii învățământului preuniversitar nr. 198/2023, elevii de gimnaziu și liceu care au obținut medalii de aur la campionatele naționale organizate de federațiile sportive naționale în sporturi olimpice beneficiază de bursă de merit din bugetul Ministerului Educației.

Sute de elevi participă în fiecare an la campionatele naționale de baschet, atletism, canotaj, scrimă, tenis și alte sporturi olimpice. Acești elevi sunt un model de perseverență, devotament și curaj pentru colegii lor. E important să le recunoaștem rezultatele și să-i susținem în drumul lor spre performanță! Estimăm că aproximativ 30.000 de elevi vor beneficia de burse de merit anul viitor școlar pentru performanțele lor sportive!

A fost publicată în Monitorul Oficial Metodologia de înscriere în clasa a IX-a, în anul școlar 2024-2025, a elevilor care au obținut, pe parcursul gimnaziului, premiul I la etapa națională a olimpiadelor școlare organizate și finanțate de Ministerul Educației sau au obținut premiile I, II sau III la competiții internaționale recunoscute de Ministerul Educației!

Absolvenții din seria curentă care doresc să participe la admiterea în învățământul liceal, învățământ profesional și învățământ dual, pentru anul școlar 2024-2025, pe baza performanțelor deosebite obținute la olimpiadele naționale sau la competițiile internaționale, pe parcursul gimnaziului, pot participa la procesul de înscriere în clasa a IX-a, într-un singur județ, fără susținerea evaluării naționale.

Si fără susținerea probelor de aptitudini, respectiv a probelor de verificare a cunoștințelor de limbă modernă sau maternă și respectiv, fără a li se calcula media de admitere. Direcția generală învățământ preuniversitar, Direcția generală minorități și relația cu Parlamentul, Direcția generală managementul resurselor umane și rețea școlară din cadrul Ministerului Educației, Centrul Național de Dezvoltare a Învățământului Profesional și Tehnic, inspectoratele școlare județene/al municipiului București și unitățile de învățământ duc la îndeplinire prevederile prezentului ordin.