Ministrul Sanatatii: Ordinul Oficial de ULTIM MOMENT cu Masuri Importante Luate Impreuna cu CNAS

Ministrul Sanatatii a publicat un ordin oficial de ultim moment, cu o serie de masuri foarte importante luate impreuna cu CNAS pentru toti Romanii.

Ministrul Sanatatii Ordinul Oficial ULTIM MOMENT Masuri Importante Luate Impreuna CNAS

Ministrul Sanatatii a semnat un foarte important ordin oficial de ultim moment, impreuna cu presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, CNAS, iar asta pentru ca Alexandru Rafila vorbeste mai jos despre ordinul cu numarul 1386, pentru aprobarea protocoalelor terapeutice privind prescrierea medicamentelor pentru romani.

Ministrul Sanatatii explica mai jos ceea ce ar trebui sa stie medicii care urmeaza sa prescrie medicamentele de acest gen pentru pacientii din Romania, iar asta pentru ca Alexandru Rafila si CNAS stabilesc o serie de reguli foarte clar ecu privire la modul in care trebuie sa se desfasoare procesul.

“In temeiul art. 7 alin. (4) din Hotărârea Guvernului nr. 144/2010 privind organizarea și funcționarea Ministerului Sănătății, cu modificările și completările ulterioare, și al art. 17 alin. (5) din Statutul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 972/2006, cu modificările și completările ulterioare, ministrul sănătății și președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate emit următorul ordin.

Ordinul ministrului sănătății și al președintelui Casei Naționale de Asigurări de Sănătate nr. 564/499/2021 pentru aprobarea protocoalelor terapeutice privind prescrierea medicamentelor aferente denumirilor comune internaționale prevăzute în Lista cuprinzând denumirile comune internaționale corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asigurații, cu sau fără contribuție personală.

Pe bază de prescripție medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate, precum și denumirile comune internaționale corespunzătoare medicamentelor care se acordă în cadrul programelor naționale de sănătate, aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 720/2008, și a normelor metodologice privind implementarea acestora, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 474 și 474 bis din 6 mai 2021, cu modificările și completările ulterioare, se modifică după cum urmează.

Anexele nr. 1 și 2 se modifică conform anexei care face parte integrantă din prezentul ordin. În anexa nr. 3, la articolul 4, alineatul (2) se modifică și va avea următorul cuprins: Protocoalele terapeutice prevăzute la alin. (1), precum și cele modificate/completate din oficiu, asumate de majoritatea membrilor comisiei de specialitate și avizate de președintele comisiei se înaintează, prin direcția de specialitate a Ministerului Sănătății, ANMDMR în vederea analizării critice și avizării, conform prevederilor legale în vigoare. În anexa nr. 3, articolul 5 se modifică și va avea următorul cuprins.

Protocolul terapeutic va avea în vedere descrierea următoarelor elemente obligatorii: I. Indicația terapeutică. II. Criterii pentru includerea unui pacient în tratament. 1. Criterii de includere în tratament. 2. Criterii de excludere. III. Tratament (va descrie, dar fără a se limita la acestea: doze, mod de administrare, perioada de tratament, ajustare doze, precauții speciale pentru utilizare etc.). IV. Monitorizarea tratamentului/Criterii de evaluare a eficacității terapeutice. V. Criterii pentru întreruperea tratamentului. VI. Prescriptori.”