Romania: Decizii Oficiale de ULTIM MOMENT ale MAI pentru Aderarea la Schengen

Romania a anuntat o serie de decizii oficiale de ultim moment, impuse de catre MAI pentru aderarea la Schengen, iata ce se intampla din 31 martie.

Romania Decizii Oficiale ULTIM MOMENT MAI Aderarea Schengen

Romania va adera la Schengen pe 31 martie 2024, din pacate doar cu frontierele aeriene si maritime, adica ne vom putea deplasa in Spatiul Schengen fara controale la pasapoarte doar cu avionul si barca/vaporul, cu verificare in Serbia, dar inainte ca asta sa se intample, MAI a anuntat o serie de masuri speciale, puse in aplicare in aeroporturi.

Romania cand adera la Schengen, o face respectand aquis-ul sistemului, astfel ca eliminarea controalelor de pasapoarte si buletine din aeroporturi va fi inlocuita cu politisti de frontiera care vor avea dispozitive mobile de control a pasagerilor si vor face controale inopinate si aleatorii pentru a depista persoanele care nu au dreptul sa plece din Romania, ori sunt cautate de alte tari.

Romania este obligata sa implementeze aceste masuri ca parte a prevederilor pentru aderare la Schengen din 31 martie 2024, astfel ca toate aceste masuri se vor aplica in toate aeroporturile din tara incepand de duminica, insa fara o aderare si pentru granitele terestre, din pacate ramanem destul de blocati in calatoriile libere cu avionul si pe cale maritima, cel putin deocamdata.

“Poliţiştii vor avea în dotare dispozitive mobile de control cu care vor efectua aceste verificări inopinate in aeroporturi. În situaţia în care suspiciunile nu se confirmă, persoana îşi poate continua călătoria. Dacă acestea se confirmă, persoanei i se va întrerupe călătoria şi se vor aplica măsuri prevazute de catre lege.

Persoanele urmărite general sau internaţional vor fi reţinute şi predate autorităţilor competente, iar celor care se constată că au comis infracţiuni – deţin substanţe interzise, documente false sau falsificate, sunt migranţi ilegali – li se vor întocmi actele premergătoare cercetării penale. a declarat inspectorul general al Poliţiei de Frontieră, Cornel-Laurian Stoica.”