Ministrul Educatiei: Proiectul Oficial de ULTIM MOMENT Deschis pentru Elevii din Toata Romania

Ministrul Educatiei anunta in mod oficial un proiect de ultim moment pentru elevii din toata tara, iata ce hotarari a luat Ligia Deca pentru noi.

Ministrul Educatiei Proiectul Oficial ULTIM MOMENT Deschis Elevii Toata Romania

Ministrul Educatiei anunta in mod oficial un proiect de ultim moment, care este deschis incepand de acum pentru elevii din toata Romania, care sunt interesati sa participe la el, iar asta pentru ca Ligia Deca da startul apelului pentru Programul “Primul Student din Familie”, o premiera pentru toata Romania.

Ministrul Educatiei ofera mai jos mai multe informatii cu privire la ceea ce inseamna si presupune acest proiect, Ligia Deca spunand ca el face parte din cadrul Programului National pentru Reducerea Abandonului Scolar, un proiect extrem de important pentru Romania.

“Apelul de proiecte pentru Programul „Primul student din familie” a fost deschis de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene! „Primul student din familie” este parte din Programul Național pentru Reducerea Abandonului Universitar (PNRAU), prevăzut în Legea învățământului superior nr. 199/2023, și va fi finanțat prin Programul Educație și Ocupare 2021 – 2027 și din bugetul de stat.

Creșterea accesului la învățământul superior al grupurilor subreprezentate/defavorizate, inclusiv prin sprijinirea și consilierea elevilor pentru a face tranziția de la liceu la universitate reprezintă o prioritate prevăzută în noile legi ale educației și a fost parte integrantă din Raportul final al proiectului „România Educată”. Prin prezentul apel de proiecte vom finanța măsuri de prevenție, măsuri de intervenție și măsuri compensatorii.

Care să contribuie la crearea cadrului care permite acces echitabil la studii universitare de calitate, pentru orice tânăr, indiferent de mediul socioeconomic din care provine.Bugetul total alocat apelurilor de proiecte este de 50 de milioane de euro, fără TVA, din care contribuția UE este de 42 de milioane de euro FSE+. Proiectele pot fi depuse prin Sistemul informatic MySMIS2021 până în data de 31.05.2024, ora 16.00.

Bugetul total alocat apelurilor de proiecte este de 50.000.000,00 euro, repartizat la nivelul celor două categorii de regiuni după cum urmează: pentru regiunile mai puțin dezvoltate (Nord-Est, Sud-Est, Sud-Muntenia, Sud-Vest Oltenia, Nord-Vest, Vest și Centru), suma totală disponibilă este de 44.970.414,50 euro, din care contribuția UE este de 38.224.849,78 euro (corespunzând unei contribuții UE de 85%), iar contribuția națională este 6.745.564,72 euro (corespunzând unei contribuții naționale de 15%).

Pentru regiunea dezvoltată (București-Ilfov), suma totală disponibilă este de 5.029.585,5 euro, din care contribuția UE este de 2.011.834,20 euro (corespunzând unei contribuții UE de 40%), iar contribuția națională este de 3.017.751,30 euro (corespunzând unei contribuții naționale de 60%). Apelurile de proiecte sunt de tip competitiv și au în vedere crearea cadrului necesar facilitării accesului echitabil la studii universitare de calitate, pentru orice tânăr indiferent de mediul socio-economic din care provine.”