Android 15: Google face o URIASA Schimbare Complet Neasteptata pentru Telefoane

Android 15 va beneficia de o schimbare uriasa, pe care compania Google o face in mod complet neasteptat pentru telefoane, iata ce va oferi oficial.

Android 15 Google URIASA Schimbare Complet Neasteptata Telefoane

Android 15, este pregatit in mod activ de lansare, iar Google pare să facă un pas uriaș în protejarea unor informații vitale, împiedicând operatorii de telefonie mobilă să acceseze locația ta exactă în situații neurgente, asa cum se intampla in momentul de fata, fara ca utilizatorii sa fie intrebati in legatura cu aceasta practica.

Android le permite acum aplicatiilor sa acceseze locația ta numai prin API-uri controlate de sistemul de operare. Însă, firmware-ul radiourilor celulare – adesea gestionat de terți – rămânea o zonă gri, accesibilă prin intermediul unor API-uri HAL (hardware abstraction layer) specifice, fără ca Android să poată interveni direct. Cu noua actualizare, furnizorii de componente radio sunt încurajați să implementeze HAL-ul de confidențialitate a locației Android 15, oferind astfel un control mai mare asupra datelor de locație partajate.

Conform normelor GSM, locația unui dispozitiv poate fi determinată în mai multe moduri, cel mai comun fiind Solicitarea Locației Originate pe Mobil (MO-LR). Totuși, există și solicitări de locație inițiate de rețea (NI-LR), folosite mai ales în situații de urgență, care până acum scăpau de sub controlul setărilor de confidențialitate ale utilizatorului. Android 15 promite să schimbe acest aspect, permițând restricționarea partajării datelor de locație în astfel de cazuri.

Android 15: Google face o URIASA Schimbare Complet Neasteptata pentru Telefoane

Android 15 cu implementarea unui nou API în codul sursă pentru HAL-ul radio permite acum actualizarea setărilor de confidențialitate ale utilizatorului înainte de a onora orice solicitare de locație inițiată de rețea care nu este de urgență. În timpul apelurilor de urgență, radioul va ignora aceste setări, asigurându-se că locația ta poate fi totuși accesată atunci când este vital.

Android 15, desi va va împiedica furnizarea locației tale exacte în afara scenariilor de urgență, operatorii de telefonie mobilă vor putea totuși să determine locația ta aproximativă. Ei pot face acest lucru prin analiza conectării dispozitivului tău la turnurile de telefonie mobilă, puterea și unghiul semnalului, precum și identificatorul celular unic. Astfel, locația ta nu va fi vreodata complet privată, atat timp cat ești conectat la o rețea celulară, dar Android 15 îți va oferi un control mult mai mare asupra momentelor în care este partajată.

Android 15 integreaza această îmbunătățire a confidențialității ca un pas semnificativ în direcția corectă, oferind utilizatorilor mai multă putere asupra propriilor date. În plus, ar putea reduce riscul de interceptare a datelor de locație prin dispozitivele “Stingray”, care imită turnurile de telefonie mobilă pentru a capta datele transmise de dispozitivele mobile. Cu suport probabil în dispozitivele Pixel și, sperăm, în mai multe dispozitive în viitor, Android 15 marchează un moment important în evoluția confidențialității utilizatorilor săi.