Ministrul Sanatatii: Anunturile Oficiale de ULTIM MOMENT privind Investigatia de la Spitalul Sf. Pantelimon

Ministrul Sanatatii a facut o serie de anunturi oficiale de ultim moment cu privire la investigatia de la Spitalul Sf. Pantelimon din Bucuresti.

Ministrul Sanatatii Anunturile Oficiale ULTIM MOMENT Investigatia Spitalul Sf. Pantelimon

Ministrul Sanatatii a facut o serie de anunturi oficiale de ultim moment cu privire la decesele de la Spitalul Sf. Pantelimon din Bucuresti, acolo unde 17 persoane au decedat in doar 4 zile, iar o ancheta este in plina desfasurare, Alexandru Rafila afirmand ca se incearca aflarea adevarului cat mai rapid.

Ministrul Sanatatii afirma ca rata de mortalitate in aceasta perioada nu este cu mult peste media spitalului, dar ca se verifica daca medicii au lasat in mod deliberat oamenii sa moara, Alexandru Rafila afirmand ca increderea oamenilor in cadrele medicale trebuie sa fie intarita prin dezvaluirea adevarului.

“Nu as vrea sa influentam prin declaratiile mele aceasta ancheta, dar sigur, colegii mei, echipa de control intern a spitalului, cei de la corpul de control, Colegiul Medicilor, trebuie sa analizeze anumite date care tin de partea profesionala, modul in care s-a exercitat actul medical, ori pana in momentul in care am parasit spitalul, nu am avut elemente, nu spun ca nu exista… dar nu am avut elemente care sa fundamenteze o astfel de culpa medicala care sa duca la aceasta concluzie.

Mai mult, nu este vorba despre 19 persoane, ci de 17 cazuri, de deces in decurs de 4 zile. Reclamatia initiala a fost facuta de o persoana pe care nu am reusit sa o cunoastem, o asistenta medicala. Directorul medical spune ca a fost informat de catre o asistenta de la ATI, dar nu cu o precizare privind cine este acea persoana care a facut aceasta sesizare, pana la urma.

Daca exista, in jurul pranzului nu erau elemente care sa duca la concluzia ca pacientii nu au fost bine tratati. Mai este un lucru important, pentru ca toata lumea a raportat cele 17 decese la ATI. In secti ATI ajung toti bolnavii gravi din tot spitalul, deci era vorba despre numarul de decese inregistrat la nivelul intregului spital, ei decedand acolo, dar acolo sunt duse toate cazurile grave.

Cautam sa facem o comparatie si cu alte spitale, dar am cerut statistica de la acest spital pentru 2022, 2023 si primele 3 luni din 2024. Media, cu mici diferente nesemnificative, pentru rata de decese la nivelul intregului spital, este de 3.5 persoane zilnic. Fiind vorba despre o sesizare, nu putem sa o dam la o parte, pentru ca acolo se spune ca in mod voit au fost tratati necorespunzator pacientii.

Lucrul acesta trebuie investigat, analizat, pentru ca, inca un lucru, increderea pacientilor in sistemul sanitar este esentiala. Fara incredere noi nu putem sa lucram, pentru ca inseamna ca nu ne facem in mod serios, consecvent, eficient, datoria si noi trebuie sa demontam, sau sa spunem daca exista suspiciuni, dar daca nu exista, sa spunem realitatea, trebuie sa spunem adevarul oamenilor.”