Rusia Intensifica Efortul de Razboi in Ucraina, Vizeaza Noi Regiuni cu Atacuri

Rusia Intensifica Efortul Razboi Ucraina Vizeaza Noi Regiuni Atacuri

Surse ucrainene au indicat că forțele ruse se concentrează în direcția Sumy cu forțe limitate, subdimensionate și incoerente, dar chiar și un astfel de grup de forțe ruse ar putea reuși să atingă efectul dorit de a atrage și fixa forțele ucrainene în zona de frontieră internațională.

Adjunctul comandantului unei brigăzi ucrainene care operează în nordul Oblastului Harkov a raportat pe 20 mai că forțele ruse, inclusiv forțele cecene, se acumulează în direcția Sumy. Totuși, numărul limitat de personal rusesc sugerează că obiectivul rus este să atragă și să fixeze forțele ucrainene în zona de frontieră internațională.

Observatorul militar ucrainean Kostyantyn Mashovets a declarat pe 20 mai că gruparea rusă din Oblastul Kursk constă din 9.000-10.000 de persoane. Mashovets a menționat că această grupare include până la trei regimente motorizate de pușcași subdimensionate (fiecare lipsind unul sau două batalioane); opt batalioane de pușcași motorizate, tancuri și infanterie; și un batalion aeropurtat (VDV), toate redistribuite din diverse unități, formațiuni și districte militare; și cel puțin două detașamente de asalt la nivelul unei companii întărite sau unui batalion subdimensionat.

Mashovets a raportat, de asemenea, pe 5 mai, că un batalion VDV nespecificat face parte din gruparea rusă din Oblastul Kursk, iar un blogger militar rus (care are un bias recunoscut împotriva VDV și a comandantului Grupării de Forțe “Dnepr”, general-colonelul Mikhail Teplinsky) a susținut că Batalionul 3 VDV al Regimentului 104 VDV (Divizia 76 VDV) se află în Oblastul Kursk.

Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) continuă să evalueze că chiar și activitatea limitată a rușilor în alte zone de la frontiera internațională, sub pragul operațiunilor ofensive rusești, ar putea avea efectul de a întinde forțele ucrainene pe un front mai larg și că forțele ruse vor putea să atragă și să fixeze forțele ucrainene în această zonă atâta timp cât Rusia amenință cu penetrarea altor zone de frontieră dincolo de nordul Oblastului Harkov.

Această strategie de fixare a forțelor ucrainene la frontiera de nord a țării pune presiune suplimentară asupra armatei ucrainene, forțând-o să mențină trupe în zone mai puțin active pentru a contracara potențiale incursiuni rusești. Astfel, Rusia încearcă să slăbească capacitatea Ucrainei de a desfășura operațiuni ofensive în alte regiuni critice, cum ar fi sudul și estul țării, unde se duc lupte intense.

Situația rămâne tensionată, iar ambele părți își ajustează strategiile pe măsură ce conflictul continuă să evolueze. Forțele ucrainene trebuie să găsească un echilibru între apărarea frontierei de nord și menținerea capacității de a răspunde rapid în alte teatre de război.