Apple actioneaza Sony Ericsson in judecata din cauza unor brevete de inventie pentru tehnologii 4G

Apple a actionat in judecata compania Sony Ericsson din cauza preturilor defavorabile calculate pentru licentierea unor tehnologii 4G LTE utilizate in fabricarea iPhone/iPad-urilor.

4G LTE Apple Sony Ericsson

  Compania Apple a licentiat de la Sony Ericsson anumite tehnologii 4G LTE pentru a le implementa in iPhone si iPad-urile vandute in lumea intreaga, insa acum ea este nemultumita de taxele de licentiere practicate de catre partenera sa. Mai exact, Apple sustine ca brevetele de inventie in baza carora a implementat tehnologiile 4G LTE sunt standard esentiale pentru industrie, deci ar trebui sa plateasca o taxa de licentiere minima si nu cea calculata de catre Sony Ericsson.

Apple Inc sued Ericsson alleging that the Swedish company’s LTE wireless technology patents are not essential to industry cellular standards and that it is demanding excessive royalties for these patents. The iPhone maker said it has not infringed on the patents and does not owe royalties for them. Apple says that the mobile telecoms gear maker is seeking royalties for the LTE technology calculated as a percentage of the price of the entire smartphone or tablet.

  Cei de la Sony Ericsson au calculat taxa de licentiere la pretul de baza al unui iPhone sau al unei tablete iPad si nu la pretul de baza al componentei care foloseste tehnologia brevetata de catre ei. Apple sustine ca este dispusa sa plateasca o taxa de licentiere corecta in baza stabilirii faptului ca brevetele de inventie respective sunt standard esentiale, iar acum se bazeaza pe o instanta sa ia aceasta decizie pentru ea si ar putea avea in final castig de cauza.

  Apple a avut probleme similare cu Samsung din cauza brevetelor de inventie pentru tehnologii standard esentiale si in acele cazuri Apple a castigat in aproape toate procese intentate. In cel cu Sony Ericsson e putin probabil ca lucrurile sa fie diferite daca brevetele de inventie sunt intr-adevar standard esentiale si chiar daca nu ar fi, pretul de licentiere ar trebui calculat pentru componenta care foloseste tehnologia si nu pentru intregul terminal.