Apple se pregateste de un nou “faliment”

Apple falimentPana in momentul lansarii iPhone 6 compania Apple a trecut prin aproape doi ani de zvonuri privind declinul sau, intrarea in faliment si altfel de teorii similare prin care analistii americani incercau sa se faca remarcati. Desigur ca toti au gresit si Apple a reusit sa creasca pretul actiunilor la cea mai mare valoare din istoria sa multumita succesului iPhone 6 si iPhone 6 Plus, insa iata ca reincep sa apara zvonurile privind declinul Apple.

Analistii americani incep sa se teama ca in 2015 Apple nu va reusi macar sa egaleze succesul iPhone 6 si iPhone 6 Plus cu lansarea iPhone 6S si iPhone 6S Plus, insa desigur ca “temerile” lor sunt complet nejustificate in momentul de fata. Conform noutatilor iPhone 6S, compania americana pregateste o multitudine de schimbari demne de un terminal care vine si cu o inlocuire a carcasei, asa ca upgrade-ul va fi pe deplin justificat pentru multi.

Over the next nine months, we expect investors to doubt if Apple can deliver the same growth with quarters of tough comps ahead. In fact, we believe some will argue that Apple will record its first year-over-year decline of iPhone sales in FY15. This could put pressure on the stock as investors may start to believe that the iPhone growth story has run its course.

In ciuda acestui lucru, multi se tem din cauza faptului ca Apple va trece in 2015 prin problemele pe care le-a intampinat in 2013 dupa lansarea iPhone 5 si ca valoarea actiunilor sale va scadea simtitor. Avand in vedere ca Apple se pregateste sa aduca pe piata doua noi iPhone-uri cu o serie de caracteristici extrem de atractive, aceasta teorie pare putin probabila.

Mai mult decat atat, din moment ce Apple Watch pare sa aiba atat de mult succes, a spune ca Apple va intra intr-o noua perioada de declin nu demonstreaza altceva decat incapacitatea de a prezite in mod corect evolutia unei companii. Desigur ca toate aceste lucruri se vor dezvalui in toamna, cand Apple va prezenta oficial iPhone 6S si mai apoi il va lansa lumii intregi, insa pana atunci analistii vor prevesti din nou declinul Apple.

8 COMENTARII

  1. Ar trebui aratati cu degetul toti acesti mari asa zisi analisti si in viitor sa taca si sa nu mai aibe dreptul de a mai scoate aberatii pe gura,gen Hancu cu cutremurele lui(ca sa creasca numarul actiunilor la asigurari de locuinte). De ex. Ionescu,Popescu a zis ca Apple va da faliment,prin octombrie,noiembrie cand se va demonstra ca au vorbit ineptii,sa se scrie un articol in NY Times ca uite ce a zis Ionescu si Popescu si nu mai stiu care,si sa scada actiunile lor de mari analisti!

  2. Stai linistit ca acolo, in State, piata functioneaza altfel decat la noi, un analist cu “nume” nu-si permite sa vorbeasca aiurea (se bazeaza pe niste analize dupa care emite previziunile respective) pentru ca piata il elimina altminteri; Cam pe acelasi principiu functioneaza si bursa: daca pariezi pe actiunea care trebuie o “pui”, daca nu te asezi iarasi la rand… Acum, se gandeste cineva ca cei mai mari investitori au pariat intotdeauna numai pe calul castigator?

  3. Dacă nu schimbe designul la iPhone 6s nu văd bine compania Apple in 2015. Deja au cam dat-o-n bara cu MacBook si Apple watch.

  4. Problema reala este ca in cativa ani smartphone-urile vor deveni o banalitate. Cam cum erau telefoanele cu butoane acum 10 ani. In ultimii 2-3 ani nimeni (android, ios sau wp) nu a mai venit cu ceva “revolutionar” pe piata. Diferentele sunt relativ minime fata de telefoanele de acum cativa ani. Ceva imbunatatiri la software, niste hardware mai bun, dar asta e cam tot. In conditiile astea chinezii care produc telefoane ieftine si din ce in ce mai bune, vor avea de castigat. Cand chinezii vor reusi sa intre mai bine in occident, primii care vor cadea vor fi probabil cei de la samsung. Oamenii isi vor dea seama ca nu au de ce sa dea de doua-trei ori mai multi bani pe un produs care nu face nimic in plus. Si aici nu vorbim doar de varfurile de gama. Samsung produce toate gamele de telefoane. Trend-ul asta o sa afecteze la un moment dat si pe apple la care peste 55% din profit vine din iphone-uri, ceea ce este urias. Avantajul lor este rezerva monetara si pot incasa virtual orice lovitura. Deci nu cred ca o sa vedem faliment la apple mult timp de acum incolo.

  5. @claudiu: cu noul macbook nu stiu insa cu apple watch au vandut aproape 2 milioane daca nu ma insel in comparatie cu smartwatch urile android. Iphone 6s va avea acelasi design mai mult ca sigur cu o schimbare majora probabil force touch.

  6. Vezi sa nu! La 4S au schimbat designul fata de 4? Nu! Au dat-o in bara? Nu! La 5S au schimbat designul fata de 5? Nu! Au dat-o in bara? Nu! Dar daca la 6S nu schimba radical designul fata de 6,sigurat or vor da in bara! Pe ce ma bazez? Ca așa zici tu… O,da.