iPhone 4 si razboiul preturilor in Romania

Din 17 decembrie iPhone 4 va fi disponibil la Orange, Vodafone si Cosmote – cei mai important operatori de telefonie mobila din Romania. Orange a lansat iPhone 4 in septembrie 2010 si pana in momentul de fata l-a comercializat doar la incheierea unui abonament nou sau la prelungirea unuia vechi. Preturile sunt relativ decente, adica multa lume a acuzat Orange ca practica preturi mari datorita exclusivitatii in ceea ce priveste comercializarea iPhone in Romania. Sincer sa fiu sunt de acord, Orange a avut placerea de a impune ce abonamente/preturi a vrut fara sa aiba parte de competitie din partea vreunui operator insa chiar si in conditiile aceastea iPhone 4 s-a vandut bine.

Vodafone si Cosmote vor incepe comercializarea din 17 decembrie(Vodafone chiar de la ora 0:00) si probabil clientii acestor 2 operatori se asteapta la preturi mai mici decat la Orange si la abonamente mult mai atractive. N-as vrea sa va intristez inca de pe acum dar va recomand sa nu “visati” la preturi mici si la abonamente ieftine cu minute/internet “fara numar” pentru ca veti fi foarte dezamagiti. Din ce am auzit eu Apple a “contribuit” la stabilirea preturilor pentru terminale si diferenta intre ofertele operatorilor va fi facuta de abonamente si optiunile aferente.

Preturile terminalelor vor fi foarte apropiate, zic eu, iar optiunile de minute/sms-uri/mms-uri/internet mobil vor fi cele care vor convinge sau nu un client sa aleaga o retea sau alta. Se zvoneste de mult ca operatorii au intelegeri neoficiale cu privire la preturi, nu stiu daca e asa sau nu, dar probabil veti privi uimiti cat de apropiate sunt preturile pentru terminale, insa cred ca la abonamente situatia va sta diferit.

Pana acum Cosmote a “tras” in jos preturile la abonamente si sper sa vedem surprize din partea lor in ceea ce priveste iPhone 4. Stiu ca la Cosmote se vand terminale decodate insa nu cred ca veti vedea iPhone 4 factory unlocked de la ei.