Steve Wozniak: Apple si marile companii platesc taxe prea mici

Steve Wozniak, cunoscutul co-fondator al companiei Apple, a vorbit intr-un interviu recent despre ceea ce considera el a fi corect in materie de politica fiscala vis-a-vis de marile companii de pe glob, cerand cresterea taxelor pe care acestea le platesc.

Steve Wozniak sustine ca el plateste taxe de 50% pentru tot ceea ce castiga si cere ca marile companii de pe planeta sa plateasca la fel de mult catre guvernele statelor in care activeaza, orice alt procent mai mic fiind considerat incorect de catre el.

Apple plateste in momentul de fata o taxa de 2% in loc de 12.5% pentru profitul castigat in Europa, iar daca ne uitam la discrepanta dintre cat plateste o persoana fizica si o companie, putem intelege de ce Steve Wozniak este atat de suparat.

Wozniak sustine ca el nu a fost vreodata interesat sa devina bogat, spre deosebire de Steve Jobs care a lansat compania Apple chiar cu aceasta idee in spate, el afirmand si ca nu s-a gandit vreodata sa isi pastreze banii in paradisuri fiscale pentru a evita plata taxelor.

I do a lot of work, I do a lot of travel and I pay over 50% of anything I make in taxes and I believe that’s part of life and you should do it. Jobs started Apple Computers for money, that was his big thing and that was extremely important and critical and good.

Steve Wozniak nu este deloc multumit de taxele pe care este obligat sa le plateasca si era constient in 1976 ca Apple va plati taxe pentru ceea ce vinde, insa in momentul de fata considera ca exista o discrepanta prea mare intre ceea ce plateste o persoane fizica si ceea ce plateste o companie.

The company we founded in 1976 knew that we would be a worldwide company selling huge amounts of computers everywhere, and we just assumed we would pay taxes on it. And maybe the tax rates are different for a company than they are for a person, but that’s something that bothers me to this day.

Mai multe detalii despre ceea ce crede Wozniak despre sistemul actual de taxare gasiti intr-un interviu al celor de la BBC.