Evita fraudele pe telefon si tableta in concediu

ANCOM ne ofera cateva sfaturi pentru a evita fraudele pe telefoane mobile si tablete atunci cand ne aflam in concediu in Romania, sau in strainatate.

Cei de la ANCOM, Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare în Comunicatii, au publicat ieri un ghid destul de interesant care are menirea de a ne ajuta sa ne protejam in vacante. Mai exact, ei fac unele recomandari pentru a evita fraudele pe tablete si telefoane mobile, atunci cand ne aflam in vacanta si dispozitivele ar putea fi furate.

Conform celor de la ANCOM, cele mai bune metode de a ne proteja impotriva fraudelor pe telefoane mobile si tablete in vacanta sunt :

  • blocarea cartelei SIM printr-un cod PIN complex
  • setarea perioadei minime de inactivitate dupa care terminalul este blocat automat
  • setarea unei parole pentru deblocarea echipamentului
  • instalarea unui program antivirus bine cunoscut și setarea acestuia pentru actualizari și scanari periodice
  • pastrarea restricțiilor de securitate configurate de producatorul terminalului
  • actualizarea periodica a aplicațiilor instalate și a sistemului de operare.

Ce faci in caz de furt ?

Daca se ajunge in situatia in care al vostru smartphone sau tableta sunt furate, ei bine cei de la ANCOM recomanda blocarea cartelei SIM cu un apel la operatorul vostru. Blocand cartela SIM va asigurati ca persoana care a furat acel terminal nu va putea face cost suplimentar in retea pe care voi va trebui mai apoi sa il platiti.

Desigur ca trebuie sa anuntati si politia in aceasta situatie, pentru ca altfel terminalul nu va mai fi recuperat vreodata. Daca aveti Find My iPhone activ si terminalul inca poate fi localizat, trebuie sa va ganditi bine daca doriti sa blocati cartela SIM, pentru ca fara o conexiune de internet localizarea devine imposibila.

Sfaturile celor de la ANCOM sunt bune, insa cea mai buna protectie in situatiile de acest gen este sa aveti grija ce faceti cu propriile terminale mobile. Din pacate, atunci cand un dispozitiv este furat, sansele ca el sa fie recuperat se apropie de zero, chiar daca aveti Find My iPhone activ, asa ca este indicat sa incercati sa va protejati cat de bine puteti.

fraude telefon mobil