iPhone implinit 10 ani! La Multi Ani!

iPhone a implinit 10 ani, 29 iunie 2007 fiind ziua in care compania Apple a pus in vanzare cel mai dorit smartphone de pe planeta, atunci si acum. iPhone a fost prezentat in luna ianuarie a anului 2007, insa compania Apple a avut nevoie de inca 6 luni pentru a finaliza procesul de dezvoltare si a pune totul la punct in vederea lansarii pentru o planeta care avea sa fie cucerita din prima zi.

iPhone a fost pus in vanzare la un pret de 499 de dolari in SUA, fara taxe, iar magazinele Apple au fost asaltate de chiar de la ora deschiderii de cozi lungi de oameni dornici sa cumpere noile terminale. Cozile se pastreaza si in ziua de astazi, in ciuda faptului ca iPhone poate fi cumparat si online, magazinele Apple avand la fiecare lansare cozi lungi de oameni dornici sa cumpere smartphone-urile.

iPhone a fost lansat intr-o lume dominata de smartphone-uri cu tastaturi fizice si ecrane mici, sau rezistive, el reprezentand o adevarata revolutie in domeniu. Ecranul sau de 3.5 inch, foarte mic acum, beneficia de tehnologia capacitiva multitouch, care nu doar ca permitea folositea foarte usoara cu un simplu deget, ci era capabil sa interpreteze si multiple atingeri.

Aceasta era doar o parte din revolutie, pentru ca aplicatiile au fost cele care au creat adevarata isterie, navigarea pe internet, folosirea email-ului, vizualizarea pozelor, administrarea unui calendar, sau verificarea casutei vocale fiind total transformate. Compania Apple a gandit un smartphone imperfect, dar suficient de “perfect” pentru a cuceri toata lumea, chiar daca a fost vandut initial doar in SUA.

Primul iPhone nu avea camera frontala, nu putea face apeluri video, nu avea conectivitate 3G, nu avea autonomie buna, nu avea un magazin de aplicatii, dar avea alte functii care faceau ca restul smartphone-urilor sa para jucarii. Desi nu a avut vanzari colosale in primul an, iPhone a reusit sa-si creaca substantial baza de clienti pe masura ce a fost disponibil in mai multe si mai multe tari.

iPhone 2G vs iPhone 8

In cei 10 ani iPhone a evoluat extrem de mult, iar imaginea de mai sus prezinta cat se poate de bine o evolutie pe care probabil nici macar Steve Jobs nu a gandit-o in 2007. In 2017, iPhone ramane in continuare imperfect, in continuare fara functii ale altor smartphone-uri, dar in continuare cu foarte multi fani fideli, care nu l-ar schimba pe nimic altceva.

iPhone 10 ani aniversare

La 10 ani, iPhone va trece printr-o noua transformare majora, dar nimic din ceea ce va prezenta Apple anul acesta nu va fi la fel de revolutionar precum a fost primul model. De altfel, e greu de crezut ca Apple va mai putea prezenta vreodata un produs la fel de revolutionar ca iPhone, insa fanii spera, spera si iar spera.