Comisia Europeana Anunta un Nou Ajutor Financiar pentru Republica Moldova

Comisia Europeana Anunta un Nou Ajutor Financiar pentru Republica Moldova

Comisia Europeana a anuntat in mod oficial un nou ajutor financiar pentru Republica Moldova, iar asta pentru ca vorbim despre o suma considerabila de bani pe care o trimite guvernului de la Chisinau, si vorbim despre 145 de milioane de euro ca parte a intelegerii.

Comisia propune astăzi să mărească asistența macrofinanciară (AMF) în curs de desfășurare pentru Republica Moldova cu până la 145 de milioane EUR, ceea ce duce la valoarea totală a sprijinului AMF în curs pentru țară la până la 295 de milioane EUR.

Prin această propunere, Comisia este alături de Moldova, în timp ce țara continuă să-și pună în aplicare agenda de reforme, în același timp, se confruntă cu consecințele războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, luptă împotriva unei crize energetice și găzduiește un număr mare de refugiați din Ucraina. . Propunerea de astăzi urmează anunțul făcut de Președintele von der Leyen la Chișinău în noiembrie 2022 privind sprijinul financiar suplimentar pentru Moldova.

Asistența suplimentară urmărește să ofere sprijin suplimentar Republicii Moldova, a cărei economie a fost grav afectată de consecințele invaziei Ucrainei de către Rusia, precum și de o criză energetică semnificativă care continuă din octombrie 2021.

Creșterea AMF ar ajuta țara să-și acopere o parte din nevoile de finanțare suplimentare în 2023, să sprijine stabilitatea macroeconomică și să ofere reforme suplimentare. Propunerea de astăzi ar însoți programul în curs de desfășurare al țării Fondului Monetar Internațional.”