INGRIJORARI la Centrala Nucleara Zaporojie din Ucraina, Anuntul AIEA

INGRIJORARI la Centrala Nucleara Zaporojie din Ucraina Anuntul AIEA

Ingrijorarile privind centrala nucleara de la Zaporojie, Ucraina, continua sa creasca dupa ce barajul de la Kakhovka a fost distrus de catre Rusi, iar o buna parte din apa care era blocata de catre el a inceput sa curga departe de locatia in care se afla cea mai mare centrala nucleara din Europa la ora actuala.

Centrala nucleara Zaporojie folosea apa din bazinul barajului Kakhovka pentru a-si raci reactoarele, iar in urma distrugerii acestuia, nivelul apei disponibile pentru acest proces a scazut substantial, astfel ca AIEA trimite o delegatie speciala acolo pentru a investiga situatia, si a vedea daca ingirjorarile privind posibile accidente nucleare au o baza reala.

“Șeful AIEA va conduce misiunea la centrala nucleară Zaporizhzhia după demolarea barajului Kakhovka. Directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi, va conduce o misiune a AIEA la Centrala Nucleară Zaporizhzhia ocupată după demolarea barajului Kakhovka.

Centrala Zaporizhzhia, cea mai mare centrală nucleară din Europa, se bazează pe apa din rezervorul Kakhovka pentru a furniza energie condensatoarelor sale cu turbine, potrivit agenției de stat ucrainene pentru energie nucleară Energoatom.

„După evoluțiile în urma distrugerii barajului CHE Kahkovka, voi conduce săptămâna viitoare următoarea rotație a Misiunii noastre de sprijin și asistență AIEA la NPP Zaporizhzhia (ISAMZ), cu o echipă consolidată. Un moment crucial pentru siguranța nucleară”, a spus Grossi.”