Bannerele publicitare AdMob din aplicatii ti-ar putea incarca factura telefonica cu mii de euro

Nu stiu daca ati observat, dar in ultima vreme developerii de aplicatii lanseaza versiuni lite sau free a aplicatiilor in care fie includ in-app purchases pentru content important fie includ anumite bannere pentru a scoate bani de pe urma lor. ATENTIE foarte mare la aceste bannere, recent un grup de utilizatori din Franta a descoperit ca unele bannere au ascunse in cod un numar de telefon iar daca dati click pe ele acestea suna la acel numar, unele dintre ele fiind linii unde minutele sunt taxate la niste costuri enorme.

SDK-ul Apple permite developerilor sa introduca astfel de numere ascunse in bannerele publicitare ceea ce face ca un click pe un asemenea banner sa va coste mult mai mult decat daca ati cumpara aplicatia din AppStore. Problema este ca unele dintre aceste bannere formeaza numarul in background ceea ce va lasa fara posibilitatea de a inchide apelul, SDK-ul Apple accepta intr-adevar acest fel de bannere dar numai cele care va intreaba daca doriti sa sunati acel numar si va dau posibilitatea e a inchide apelul inainte de a suna efectiv.

Recent Steve Jobs a declarat ca “AdMob ads suck” si sunt total de acord cu el, ma indoiesc ca privea din punctul de vedere al “fraierului” care da click pe un banner si se trezeste cu cateva zeci de euro in plus in factura dar ideea in sine e ca unele dintre aceste bannere v-ar putea costa foarte mult. Sfatul meu este sa aveti grija pe ce dati click cand sunteti intr-o aplicatie si aveti bannere afisate pe margini, includ aici si Cydia.