iPad – de ce nu merita. UPDATE

Evenimentul de aseara a fost o “preamarire” de 1 ora si jumatate pentru noul iPad, un device asteptat de vreo 2 ani de la gigantul din Cupertino, device care a venit astazi insa majoritatea oamenilor au ramas cu un gust amar dupa “marea lansare”. Conform unui poll lansat in seara aceasta pe mashable.com, unul dintre cele mai mari site-uri de tehnologie din cele peste 4300 de voturi aproximativ 50% erau date de oameni care nu vor cumpara noul iPad, si pe buna dreptate ii cred, iPad este in mare parte eyecandy, un iPod Touch supradimenstionat, pozitionat de Steve Jobs intre iPhone si MacBook, iPad-ul din pacate a lasat senzatia unui device care este mai slab decat un laptop, mai bun decat un iPhone dar care ofera prea putine pentru a fi cumparat.

Iata cateva din aspteptarile multora care, din nou, au fost ignorate de Apple si se resimt puternic in conceptia publicului larg despre iPad :

Camera : pentru un internet tablet macar un webcam ar fi trebuit adaugat, inteleg de ce Apple nu a plasat o camera, dar nici macar o camera web pentru conferinte? Un mare punct in minus pentru multi;

Multitasking : pentru un device cu un procesor de 1GHZ si o baterie cu o autonomie de 10 ore ne-am fi asteptat sa putem rula mai mult de 1 browser sau un film odata. Lipsa multitasking-ului este un MARE MARE minus, multitasking-ul ar fi schimbat total fata iPad-ului insa Apple a decis ca noi nu avem nevoie de asemenea lux. Daca ar fi introdus multitasking pe iPad in mod automat trebuia introdus si pe iPhone/iPod Touch, dar poate vom vedea in OS 4.0.

Notifications : nimic, zero, nada. Nici un fel de Notifications de la Apple de data asta, poate la vara, sau poate nu, cei cu iPad asteapta.

Complex multitouch gestures : beneficiind de un asemenea ecran si de tehnologia noua de multitouch m-as fi asteptat ca iPad sa sistemul de multitouch sa fie ceva mai complex decat pe iPhone, dar din cate s-a vazut la event este exact aceeasi treaba;

Tethering : versiunea WiFi only a iPad va permite tethering de pe iPhone insa despre cea cu 3G nu se stie inca nimic, nici nu cred ca va permite sa faceti tethering pentru alte device-uri, doar vorbim de Apple aici.

FLASH : Apple stie ce-i bine pentru noi si ca un parinte grijuliu ce este a dictat ca flash-ul e pentru cei slabi! De ce ai nevoie de flash, de ce sa poti vedea absolut orice format cand poti sta pe iPad si jumatate din site-uri nu iti trebuie! De ce sa poti vedea filme in orice player? Nu nu! Youtube e pentru voi! Restul n-au ce cauta.

Filme : Ramanem limitati la aceleasi formate impuse de Apple pe iPhone/iPod Touch? Desigur! De ce sa putem vedea aproape orice? Nu nene! Doar filme trecute prin iTunes. BIG FAIL! again…

Sincer sa fiu eu m-as fi asteptat sa ruleze Mac OSX, iPhone OS, “futuristic” cum e totusi are limitele sale si pana una alta e software de telefon mobil nu de internet tablet. M-as fi asteptat ca Apple sa aduce ceva revolutionar, asa s-au laudat toata saptamana dar au mai spart un balon de sapun iar. E ultima oara cand mai cad “prada” PR-ului Apple.

Eu personal nu mi-as lua un iPad pentru ca sincer sa fiu nu-i vad rostul, costa cat un laptop bunicel care ar fi in mare la fel de portabil, desigur cu o baterie mai slaba dar cu optiuni aproape nelimitate. Touchscreen is fun, pe un telefon, pe un ecran de 10 inch devine obositor rapid.

Trebuie sa recunosc totusi ca sistemul de operare e foarte frumos animat, daca nu m-as pricepe probabil as da bani pe un iPad numai pentru cum poti lucra prin el, dar stiind cat de limitat e noul produs, o sa spun PAS cu siguranta.

All-in-all iPad va necesita un PC langa ea ca sa pui muzica/filme/etc si te va lasa cu senzatia ca mai bine luai un laptop de banii dati pe ea.