Firmware 4.0 cu multitasking nativ

A spune ca iPhone OS nu este capabil de multitasking ar fi o greseala grava deoarece iPhone OS este capabil de multitasking insa e o versiune limitata care permite doar anumitor aplicatii sa lucreze in background in timp ce altele se inchid automat odata cu apasarea butonului Home.

Recent au aparut zvonuri ca firmware 4.0 ar urma sa permita multitasking nativ oricaror aplicatii, ba mai mult decat atat ar avea si o interfata care permite trecerea de la o aplicatie deschisa la alta,  interfata asemanatoare expose-urilor existente in Cydia, un bun exemplu ar fi Orbit.

La auzul unei asemenea vesti eu unul as fi trecut mai departe, insa citind explicatia urmatoare parca lucrurile suna ceva mai logic : Apple are deja un mecanism de multitasking care permite anumitor aplicatii gen : Mail, iPod, Safari sa ruleze in background, iar prin introducerea PUSH Notifications Apple a deschis calea catre suportul total al multitasking-ului deoarece PUSH Notifications este tot o forma de multitasking pentru ca aplicatiile ruleaza in background si trimit informatii sub forma de notificari in legatura cu oricare update-uri apar.

So Apple a urmat un fir logic prin perfectionarea PUSH Notifications urmand ca odata cu firmware 4.0 sa introduca suportul total(spun unii). Eu sunt oarecum circumspect insa speranta moare ultima nu? Voi ce parere aveti, privind lucrurile din perspectiva asta, vom avea multitasking sau nu in firmware 4.0?

9 COMENTARII

  1. Eu cred ca lipsa multitasking-ului se datora in principal capabilitatilor hardware oarecum limitate. Eu de exemplu folosesc Backgrounder pe 3G-ul meu, insa simt din plin limitarea celor doar 128 MB de memorie RAM si a unui procesor de numai 400 MHz.

    Ideea e ca Apple a facut tot posibilul ca iPhone-ul sa se miste fluent, fara lag-uri datorate procesului de eliberare de memorie RAM, fara intarzieri nejustificate in operare si fara riscul ca o aplicatie sa ti se inchida subit pentru ca s-a umplut memoria RAM. Toate astea nu ar fi reprezentat decat un mare disconfort pentru utilizatorul de rand, care nu isi bate capul cu probleme tehnice, sau pur si simplu nu le intelege, si astfel ar fi blamat produsul Apple in loc sa dea vina pe utilizarea “defectuoasa” din partea lui.

    Acum, cand iPhone 3Gs are 256 MB RAM si procesor de 600 MHz, iar urmatorul iPhone probabil va avea si mai multa memorie si un procesor cel mai probabil de 800 MHz-1GHz, multitasking-ul vine ca ceva firesc, pentru ca altfel nu ai ajunge niciodata sa folosesti efectiv resursele de care dispune telefonul tau, sau ar fi prea putine aplicatii care ar reusi intr-adevar “performanta” asta.

    In concluzie, nu cred ca multitasking-ul mai e ceva care sa ne mire, dimpotriva: e un pas normal in evolutia iDevice-urilor, si ar fi stupid sa nu fie introdus.

  2. @seba18:
    Sunt de acord cu tine , dar , comparand cu sa zicem Windows Mobile sau Symbian , Apple a ramas in urma de tot cu multitasking-ul.Nu ca iPhone-ul ar fi limitat de hardware (pentru ca pana si un procesor cu 100mhz si 50mb ram ar fi capabil de multitasking cu soft-ul corect) ci pentru ca Apple intotdeauna a lasat produsele lor cu limitatii software ca dupa aceea sa le ridice si sa isi creasca vanzarile prin “o inovatie adusa aceluaisi produs”.

  3. Mai oameni buni, iPhone are multitasking insa doar pentru anumite aplicatii, si da probabil ca hardware-ul plus bateria au fost un motiv pentru care Apple a refuzat sa implementeze multitasking-ul, insa acum sper sa o faca, insa daca o fac trebuie aplicat si pentru iPod Touch si pentru iPad, iar aici ar putea interveni un nou blocaj.

  4. @alex: Windows Mobile sufera enorm la partea de multitasking. Am avut HTC Diamond inainte si mi-a ajuns…nu m-as mai intoarce la Windows Mobile pentru nimic. De ce zic ca sufera? Pai tot din cauza limitarilor hardware, a aplicatiilor care “uita” sa elibereze spatiul de memorie atunci cand se inchid, si multe multe altele.
    Asta incerc eu sa explic, ca Apple practic a preferat sa nu introduca multitasking-ul, tocmai pentru a nu se confrunta cu asemenea probleme si, per total, experienta utilizatorului cu device-ul sa fie una placuta, in care totul functioneaza asa cum trebuie, iar userul nu trebuie sa injure ca i s-a inchis un document nesalvat sau ca programul de GPS a fost inchis la primirea unui apel. Sa nu mai zic de situatiile in care efectiv nu puteam sa raspund la telefon (n.r. HTC Diamond) pentru ca memoria era FULL.

    @zaone: Intr-adevar, multitasking-ul pentru Mail+Phone+Springboard e nativ pe iPhone. Eu insa, nu as numi sistemul de notifications “multitasking”, pentru simplu fapt ca trebuie sa astept de fiecare data cand vreau sa reintru in aplicatia respectiva ca aceasta sa se incarce. E oarecum un multitasking “sugrumat”, pentru ca pe de-oparte economiseste resurse, dar pe de cealalta parte dauneaza productivitatii 🙂

  5. @seba18: Tocmai de aceea l-am numit si eu “un fel de multitasking”, e un sistem de tranzitie catre un multitasking adevarat pe care sper sa-l implementeze Apple intr-adevar.
    Tot ce ai spus tu de WinMo e compet adevarat insa si la iPhone ti se inchide aplicatiile cand raspunzi la un apel/etc asa ca situatia nu difera. Apple a preferat sa nu introduca multitasking pentru a nu supara insa chiar asta a facut prin neintroducere. Orice alegere ar fi facut, tot ar fi avut de suferit.

  6. Cred ca apple ar putea introduce si mult ravnitul multitasking odata cu noul iPhone HD, insa solutia aleasa ar putea fi o limitare a numarului de aplicatii ce pot fi in stand-by, tocmai pentru ca iPhone-ul sa se miste fluent, viteza si stabilitatea OSului fiind esentiale.