iPhone OS 4.0 – noutatile

7

In seara aceasta Apple a prezentat iPhone OS 4.0, Steve Jobs si compania au prezentat o serie intreaga de noutati, unele mei interesante decat altele, insa din pacate mai nimic din ceea ce utilizatorii de iPhone cer de atat timp. Haideti sa vedem cele mai importante noutati din iPhone OS 4.0

Multitasking(sau interpretarea Apple a multitasking-ului)

In loc sa introduca un sistem de multitasking adevarat, Apple a decis sa implementeze o deviatie a multitasking-ului bazata pe creearea a 7 servicii care vor permite anumitor aplicatii sa ruleze in background. Deci pe langa Mail, Safari si iPod care ramaneau deschise in background de acum putem tine deschise in background si aplicatiile care folosesc GPS-ul, aplicatiile care folosesc functiile VOIP ale telefonului dar si anumite aplicatii pentru social networking si desigur Push Notifications care a fost updatat si acum permite rularii in background a proceselor locale : adica daca sunteti un mijlocul unui upload si vreti sa deschideti Safari pentru a naviga pe o pagina puteti tine deschisa in background aplicatia care face upload-ul, insa acest lucru este limitat doar la anumite aplicatii.

Deci este un fel de multitasking care conform Apple nu ar ingreuna telefonul si ar mentine autonomia bateriei la cote acceptabile. Problema cea mare este ca acest “multitasking” functioneaza DOAR pe iPhone 3GS/iPod Touch 3G, restul device-urilor se vor descurca fara el.

Folders

Un feature interesant este Folders, adica iPhone OS 4.0 va permite nativ creearea de foldere pentru aplicatiile voastre, astfel veti putea organiza aplicatiile pe categorii in loc sa le cautati prin tot SpringBoard-ul telefonului. Practic optiunea Folders imita functionalitatea aplicatiei Categories, insa spre deosebire de cea din urma in iPhone OS 4.0 veti putea adauga folderele cu aplicatii chiar si in dock-ul telefonului.

Daca pana acum aveati doar 11 pagini cu aplicatii, tot ce instalati peste cele 11 pagini nu aparea in SpringBoard, acum cu ajutorul Folders puteti instala pana la 2000 de aplicatii in iPhone si totul fara a face jailbreak sau a instala vreun tweak/aplicatie.

iBooks

Da, iPhone OS 4.0 va aduce iBooks pe iPhone/iPod Touch, nu inteleg de ce Apple introduce aceasta aplicatie si pe restul terminalelor, e chiar interesant sa citeste carti pe iPad, insa pe iPhone cu al sau ecran de 3.5 inch este extrem de incomod sa te chinui cu sa citesti carti. Ma rog, probabil vor sa capitalizeze si de pe urma celor care nu vor sa isi cumpere iPad insa din punctul meu de vedere este o optiune total nefolositoare, sau poate noul iPhone va avea un ecran mai mare care va permite o mai usoara citire, dar pana la urma e ecran de telefon vs ecran de internet tablet.

Apple iAd

Acesta este probabil cel mai enervant feature din noul iPhone OS 4.0, practic Apple va introduce reclame in absolut toate aplicatiile sale, iar la fiecare 3 minute vom vedea cate o noua reclama in aplicatiile noastre. Prin introducerea iAd Apple incearca sa scoata si mai multi bani de pe urma utilizatorilor de iPhone in speranta ca acestia vor da click pe bannerele publicitare din aplicatii. Reclamele vor fi afisate intr-un interval de maxim 30 de minute pe zi per device si maxim 10 reclame per device.

Steve Jobs estimeaza ca Apple va putea livra circa 1 miliard de vizualizari pe zi pentru reclamele din aplicatiile pentru iDevices, eu personal sper sa apara un tweak in Cydia prin care sa poata fi scoase reclamele acestea, oricum sunt aproape sigur ca fara o conexiune la internet nici macar nu se vor incarca.

Game Center

Game Center este un fel de platforma de socializare prin care Apple incearca sa aduca gamerii impreuna prin creearea unei retele in care acestia sa intre si sa joace cu alti prieteni jocurile favorite care sunt logate pe serverele Apple, jucatorii avand acces la toate informatiile privind victoriile in jocuri, un sistem de chat cu prietenii/etc.

Apple estimeaza ca in momentul de fata exista circa 50.000 jocuri in AppStore iar un asemenea sistem, care parca seamana cu Xbox Live, ar urma sa aduca gamerii de pe iDevices mai aproape unii de altii printr-o platforma de socializare unica.

Unified inbox

Unified inbox este un sistem prin care toate conturile voastre de mail vor fi verificate de un sistem unic care va afisa toate mailurile necitite intr-o singura fereastra fara a fi nevoiti sa iesiti/intrati dintr-un cont in altul pentru a verifica fiecare cont de e-mail in parte. Optiunea va permite impartirea mailurilor per cont pentru a le deosebi cu usurinta, totodata va exista si o functie search pentru a cauta prin toate mailurile din toate conturile. Optiunea va permite totodata afisarea reply-urilor pentru mails la fel ca in sistemul adoptat de Google, fiecare reply va fi afisat in interiorul aceluiasi mail.

Acestea sunt “marile” noutati din iPhone OS 4.0, totusi Steve Jobs a anuntat ca sistemul de operare are 100 de mici noutati pe care le voi prezenta in zilele urmatoare pe masura ce ele vor fi descoperite. Iata totusi o parte dintre acestea :

 • QuickLook: The feature everyone loves in Mac OS X now comes to iPhone and iPad
 • Folder Storage: You can now have up to 2,160 apps on your iPhone through the use of folders
 • Full app access to still and video data
 • iBooks on iPhone: A smaller version of the iBooks app for the iPhone platform.
 • Unified inbox for Mail: At last, all of your emails go can be viewed in one inbox; no more switching between inboxes. You can also have multiple Exchange accounts. The emails can be organized by threads, much in the same way that they are in Mail.app on the Mac.
 • Wireless App Distribution: Companies that create custom in-house apps no longer need to distribute those through a “wired” connection; employees can now install the apps from anywhere, anytime.
 • Homescreen Wallpaper, Bluetooth Keyboards: The iPhone and iPod touch will get these features that are now on the iPad.
 • Fast app switching
 • Background location: Apps can stay updated with location information even when you switch to another app.
 • Selective use of location: Location can be enabled or disabled on an app-by-app basis.
 • Local notifications: like push notification, but not requiring server access. It’s all done on the phone.
 • Task completion: Items that take some time can now complete in background while other work is going on in foreground. For example, uploading an image to Flickr can happen in background while you’re doing something else.
 • iAds: Developers get 60% of the ad revenue by adding interactive iAds to their apps. You can add fully interactive advertisements without taking people out of your app.
 • Address and Date data detectors: Just like those in Mail.app in Mac OS X, these add information to Address Book and Calendar with a tap.