Unele aplicatii acceseaza in secret informatiile utilizatorilor

Zilele acestea, in Las Vega Nevada, se desfasoara conferinta DefCon ce reuneste majoritatea expertilor in securitate IT, care vin si prezinta noi vulnerabilitati descoperite in diferite software-uri si nu numai. Anul acesta la conferinta BlackHat, firma experta in cercetare, Lookout, a publicat cateva informatii privind securitatea si modul in care functioneaza aproximativ 300.000 dintre aplicatiile din AppStore si Android Market. Informatiile priviesc in primul rand capacitatea aplicatiilor de a accesa informatiile utilizatorilor fara sa ceara acordula cestuia iar datele arata cam asa :

  • 29% dintre aplicatiile gratuite pentru Android au capacitatea de a accesa singure locatia GPS a utilizatorului, spre deosebire de 33% dintre aplicatiile gratuite pentru iOS;
  • 14% dintre aplicatiile gratuite pentru iOS au capacitatea de a accesa singure detaliile de contact ale utilizatorului, spre deosebire de doar 8% dintre aplicatiile pentru Android.

Aceste descoperiri scot la iveala faptul ca o buna parte dintre developeri se folosesc de aplicatii pentru a obtine informatii private despre utilizatori. Ce e mai rau decat atat e faptul ca Apple nu face nimic pentru a opri aceste practici, desi unele aplicatii sunt respinse de la acceptarea in AppStore pentru motive mult mai banale. Eu unul nu ma simt in siguranta stiind ca un developer poate accesa/folosi oricand informatiile mele si sunt sigur ca multi dintre voi gandesc la fel.

8 COMENTARII

  1. da… tu crezi ca aia isi dau seama, ei iau decizii de suprafata care sa ii incante pe boii de americani, no p_orno, no b_lood, daca interzice o applicatie care are ceva substraturi dubioase pentru ochiul apple, ii da drumu in appstore, dupa zicala multi vad putin cunoaste*

    @zaone – pune si tu sa arate cuvintele interzise, atunci cand postez un comment, sa stim pe care sa il modificam, mc / stima

  2. Ai ai, am app ai My Eyes Only, unde tin conturile bancare, login-urile la site-uri , deci , cred ca renunt, cel mai bine le pun in cap , de unde nu le ia nimeni , eu va zic sa nu tineti date importante pe iphone.

  3. Salut!

    Ma bag si eu nitzel in vorba si zic:

    33% din (sa zicem) 100.000 inseamna 33.000

    29% din (aceiasi) 100.000 inseama (evident) 29.000

    DAAAR, Apple SIGUR are 100.000 apss gratuite, pe cand Google, daca nu ma insel are CU TOATELE ~20.000 apps!

    Si atunci proportia deja e alta … da, stiu veti zice ca e acelasi lucru, dar nu e chiar asa, daca Google la numai 20.000 apps are DEJA 29% cam ce procent credeti ca vor avea cand for fi la nivelul Apple de acum? Eeee ….

    Si bineinteles si cu celelalte procentaje e la fel … 14% si 8% …

    Dito,

    Felix

  4. procentul e cam la fel, atat ca Android Market a reusit sa ajunga in urma nr. de app din App Store. Amandoua store-uri se invart undeva la nr. de 500.000 de apps.