Apple da in judecata unii fabricantii de accesorii

Conform celor de la Bloomberg Apple a chemat in judecata multi producatori de accesorii pentru iPhone/iPod/iPad care nu aveau autorizatie de a produce/comercializa aceste produse. Este vorba despre acele firme ale caror produse nu indeplineau standardele de calitate impuse de Apple partenerilor autorizati sa produca accesorii pentru iDevices. Apple are un program numit “Made for iPod” prin care autorizeaza anumite companii sa produca accesorii pentru iDevices insa aceste produse trebuie sa indeplineasca toate standardele de calitate impuse de Apple si pentru produsele proprii. Companiile chemate in judecata contrafaceau aceste produse la o calitate net inferioara, iar atunci cand unul dintre aceste produse se defecta clientii inregistrau plangeri la Apple.

“Many are of inferior quality and reliability, raising significant concerns over compatibility with and damage to Apple’s products,” Apple said in the complaint, citing a user comment that a charger from one of the companies drained his iPod rather than replenishing the battery.

Prin programul “Made for iPod” Apple licentiaza anumite firme pentru a produce accesorii pentru iDevices, insa incaseaza intre 20 – 25% din suma perceputa pentru fiecare produs vandut sub aceasta licenta. Acesta este cel mai probabil motivul pentru care unii producatori aleg sa vanda produse contrafacute, si Apple i-a lasat in pace pana acum cand s-a decis sa ii actioneze in judecata in incercarea de a ii forta sa “intre in legalitate” sau sa renunte la contrafacerea produselor.

Accesoriile Apple sunt destul de scumpe si astfel de produse, chiar daca nu functionau 100% perfect, sunt accesibile celor care nu vor sa dea 100 lei pe un cablu USB/o pereche de casti. Parerea mea e ca Apple ar fi trebuit sa lase aceste firme deoarece aduceau multora posibilitatea de a inlocui un accesoriu defect la un pret accesibil.