Prima Pagina Google Video: Ce este tehnologia NFC

Video: Ce este tehnologia NFC

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=wk5mUdeEF8c[/youtube]

Aseara Google a prezentat oficial noul Google Nexus S impreuna cu noua versiune Android 2.3 Gingerbread. Din punct de vedere tehnic Google Nexus S nu a impresionat pe multa lume, insa in acest articol voi incerca sa va explic tehnologia NFC – Near Field Communications – implementata in Nexus S si probabil in viitorul model de iPhone. Tehnologia NFC functioneaza pe baza unor chipuri wireless ce permit schimbarea de informatii intre dispozitive atunci cand acestea se afla la distante foarte mici unul de celalalt. Bazata pe tehnologia de cuplare inductiva, NFC permite schimbul de energie sau informatii intre dispozitive aflate la distante de cativa centimetri.

Based on inductive-coupling (think Powermat and other wireless charging schemes), NFC uses loosely coupled inductive circuits to exchange power and/or data over a short distance (usually about four centimeters). While it shares the same basic technology with things like RFID tags and contactless smartcards, NFC is implemented as a read-only tech in the Nexus S. That means you’ll only get info from other NFC tags, not the other way around. These tags cost pennies to implement and can be embedded in nearly anything: stickers, posters, glass, and so on.

Pe scurt, dupa cum puteti observa si din video, tehnologia NFC va usureaza munca de a plati pentru anumite produse sau de a schimba informatii cu diferite dispozitive. Chip-ul integrat in telefon poate fi pornit/oprit oricand iar informatiile transmise sunt procesate de sistemul de operare al telefonului iar Google a ales sa implementeze un sistem de tag-uri pentru fiecare informatie.

Aceasta tehnologie va usura absolut tot insa pana a fi implementata la scara larga mai avem de asteptat, foarte mult. E foarte posibil ca noul iPhone sa aiba aceasta tehnologie implementata deoarece Apple lucreaza de ani buni la implementarea unui sistem e-wallet pentru iDevices.

Eu personal vad aceasta tehnologie ca un mare mare pas inainte in domeniul platilor, voi?

  • Eu unul nu vad asta precum o mare descoperire :)) o banca la noi in tara a scos un dispozitiv asemanator unui usb si are exact acelasi principiu de functionare. Eu nu vad aceasta tehnologie in domeniul platilor.
    Cu ce m-ar incalzi sa ma duc sa duc telefonul la ghiseu ? Drumul e problema la noi.

  • Nu e vorba de placat de acasa si facut ceva, e vorba de usurat munca atunci cand esti plecat de acasa.

  • Cata bataie de cap o sa fie pe Romania. Ar fi cva marfa, asta ar insemna sa apara mai multe sigle la magazine cu pay/pass.

  • Tigris Regalis

    Entuziasmul trebuie temperat atâta timp cât Google declară că NFC este implementat în noul Nexus strict ca o funcție read-only, adică știe să citească etichete destinate cititoarelor NFC, fără să transmită însă nicio informație către astfel de cititoare. Ca atare, nu este posibil “schimbul” de informații și nici efectuarea de plăți cu un Nexus S pe post de card, pentru că un POS NFC nu va putea primi de la telefon datele titularului de card.

    Așadar, aceastâ implementare a tehnologiei NFC nu este decât o jucărie gen “bar code scanner”, care ar putea fi cumva folositoare în combinație cu Google Goggles. Dar probabil nu și în România.